Zvezdara teatar i Berec očarali publiku

Željka Domazet
Zvezdara teatar i Berec očarali publiku

Istočno Sarajevo - Publika u prepunoj sali Kulturnog centra Istočno Sarajevo uživala je u monodrami "Đuka Begović", prvoj koja je izvedena u srijedu uveče na Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame, a potom i u predstavi "Zvezdara teatra" iz Beograda "Sokin i Bosina", za koju se tražila karta više.

"Đuka Begović", djelo Ivana Kozarca, koje izvodi i režira Ernest Berec, svojevremeno je izvođeno kao predstava, da bi potom bilo transformisano u "bećarski mjuzikl".

- Publika je bila izvrsna. Komad, odnosno inserte "Đuke Begovića" igrao sam još osamdesetih. Prvi veliki mjuzikl nastao je na pozorišnoj sezoni u Virovitici 1998. u režiji Riharda Simonelija, što je bila velika predstava sa tamburaškim orkestrom - rekao je Berec.

Glumica Ljiljana Blagojević izrazila je zadovoljstvo interesovanjem publike za predstavu "Sokin i Bosina" Milice Konstantinović, koja je rađena na tragu komediografa Branislava Nušića i govori o sukobu mentaliteta i polova. Glavna junakinja, koju tumači Blagojevićeva, je iz Žljebova kod Sokoca i dolazi u Beograd da posjeti sina, oženjenog Novosađankom. 

- Igrali smo je već skoro stotinu puta i obišli ceo svet. Već sutra igramo u drugom gradu, a publika se gromoglasno smeje gde god da je igramo - rekla je Blagojevićeva. 

Blagojevićeva, koja igra majku iz gorštačkih krajeva, istakla je da joj je uloga koju tumači u predstavi "Sokin i Bosina" veoma bliska, jer je riječ, kako je kazala, o mentalitetu koji odlično poznaje.

- Pošto je reč o ženi koja je naizgled i gruba, ona na svojim plećima može da izdrži mnogo više nego što se od jedne žene očekuje. Ona na neki sebi svojstven način, sudarajući se sa gradom u koji joj je otišao sin, uspeva, zajedno sa svojom prijom, da mu spasi brak, da iz dvoje mladih na površinu izvuče ljubav i uz sve to da nasmeje publiku - rekla je Blagojevićeva.

Publici je sinoć trebalo da se predstavi Ivo Krešić monodramom "Otirač", nakon čega je izvedena predstava "Poslednja pesma" u režiji Anite Panić. Danas će publika moći da uživa u monodrami "Dnevnik jednog ludaka", koju igra Ivan Vidović i predstavi "Ko je ovde idiot", u kojoj igraju Milan Kalinić, Srđan Ivanović i Mensur Gabeljić.

Organizatori

Organizator Međunarodnog festivala malih scena i monodrame je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana