Zoran Todorović, autor komada “Miro(pomazani)”, pobjednik konkursa za najbolji dramski tekst

Priredila: Ilijana Božić
Zoran Todorović, autor komada “Miro(pomazani)”, pobjednik konkursa za najbolji dramski tekst

BANjALUKA - Zoran Todorović, autor komada “Miro(pomazani)”, pobjednik je konkursa za najbolji neobjavljeni dramski tekst, koji je raspisalo Gradsko pozorište Gradiška u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.

Odlukom žirija nagrađeni su i tekstovi “Teuta (I) lirska kraljica” Svjetlane Đurić te “Grušenjkina sudbina ili Oni dolaze” Nenada Tadića.

Žiri je radio u sastavu Radoslav Pavlović, dramski pisac, Monika Ponjavić, scenograf i teoretičar audio-vizuelnih umjetnosti i Tanja Šljivar, dramska spisateljica.

Pomenuti dramski tekstovi odabrani su za najbolje u konkurenciji 35 tekstova koji su prijavljeni, a žiri je predložio da se obrati pažnja na još nekoliko drama.

Zoran Todorović, autor nagrađenog teksta “Miro(pomazani)”, dobio je 10.000 KM, a njegova drama biće premijerno izvedena na sceni Gradskog pozorišta Gradiška u sezoni 2022/2023.

- “Miro(pomazani)” je odlična komedija sa humorom sazdanim na nevoljama od vjere, geografije i istorijskog vremena. Vješti obrti i živi karakteri nude komad koji može dugo i uspješno da se igra radi svoje katarzičnosti.

Krhkost postjugoslovenskih, balkanskih identiteta predstavlja slabu tačku i ranu naslovnog i glavnog junaka, umjetnika u zrelim godinama, ali istovremeno i njegovu šansu za transformaciju i neočekivani duhovni rast - navedeno je u obrazloženju žirija.

“Teuta (I) lirska kraljica” Svjetlane Đurić, drama koja je nagrađena sa 3.000 KM, prema riječima žirija je “jezički i tematski ambiciozan tekst”.

- To je priča o vladanju i vlasti, kao i o erotskoj želji i životnom elanu kao glavnim pokretačima ljudi, priča o “volji za moć”, ispričana kroz jake ženske karaktere i njihovu međusobnu borbu - navedeno je u saopštenju.

Žiri je istakao da je “Grušenjkina sudbina ili Oni dolaze”, nagrađeni tekst Nenada Tadića, kome pripada 2.000 KM, “formalno superiorna postmoderna dramska igra”.

- Autor dobro poznaje aristotelovske dramske postulate: zaplet, likove, mjesto i vrijeme da bi ih sve izvrnuo naopačke. Humor teksta proizilazi iz poigravanja kako čitaočevim očekivanjima, tako i svim elementima dramskog, prije svega didaskalijom i dijalogom - naveo je žiri.

Direktor Gradskog pozorišta Gradiška Zlatan Vidović rekao je “Srni” da će predstava biti premijerno izvedena na otvaranju Prvog pozorišnog festivala “Ljubica” u Gradišci, čije su pripreme u toku i koji će okupljati profesionalna pozorišta iz Republike Srpske.

- Ovaj konkurs je značajan za pozorište u Gradišci, ali i cijelu pozorišnu scenu u Srpskoj - rekao je Vidović.

Pomoćnik ministra za kulturu u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Tanja Đaković kazala je “Srni” da je ovim konkursom postignut cilj da se stvori pozitivna stvaralačka klima u oblasti pozorišne umjetnosti.

- U Srpskoj postoje sredine sa velikim potencijalom za razvoj pozorišta, kao što je Gradiška, ali nedostaje pozorišnih tekstopisaca i reditelja. Ovaj konkurs označava pozitivan početak razvoja pozorišne umjetnosti u Srpskoj i neće biti posljednji, jer će ministarstvo ovu aktivnost realizovati bijenalno u saradnji sa pozorištima u drugim sredinama - dodala je Đakovićeva.

Navela je da je ministarstvo za realizaciju projekta obezbijedilo 50.000 KM, te da u njegovoj drugoj fazi slijedi rad na predstavi na osnovu prvonagrađenog teksta.

Vrijedni pažnje

Osim nagrađenih drama, žiri pozorišnoj javnosti preporučuje za čitanje i postavljanje još šest cjelovečernjih dramskih tekstova koji su se tematski-formalno i jezički izdvojili na ovogodišnjem konkursu. To su “Hotel s pet Erinija”, “Drnč”, “Orah”, “Život i isključenija Milije Plamena”, “Retrogradni Merkur” i “Ne tuguj, bronzana stražo Dejtona”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana