Znakovni jezik na daskama teatra

Mirna Pijetlović
Znakovni jezik na daskama teatra

Banjaluka - Pozorište gluvim i nagluvim građanima nije "prirodni" medij, to ipak nije razlog da podjednako, sa ostatkom publike uživaju u svim čarima teatarske magije. Uskoro će to i moći, jer se pozorišta u Republici Srpskoj ozbiljno pripremaju za projekat prevođenja predstava na znakovni jezik.

Potvrdio je ovo za "Glas Srpske" direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković, koji je istakao da će to najvjerovatnije biti jedna od komedija koja se igra na sceni "Petar Kočić" nacionalnog teatra.

- Ova ideja je još uvijek u razmatranju, a pokušaćemo da je realizujemo u toku sljedeće pozorišne sezone. Angažovaćemo stručnjake koji bi mogli da na znakovni jezik prevedu jednu od naših postojećih predstava, pa ćemo vidjeti kako će se to publici svidjeti - najavio je Novaković.

Sličan projekat je u toku u beogradskom Zvezdara teatru gdje pet predstava simultano prevode na znakovni jezik, kako bi svi na ravnopravan način uživali u predstavama.

Direktor banjalučkog "Dis" teatra i režiser Novica Bogdanović ističe da je ovo odlična inicijativa koju vrijedi podržati, a koja ne iziskuje neka velika novčana ulaganja.

- Svaki čovjek ima kulturnu potrebu i naša dužnost je da mu je i obezbijedimo. Do sada nismo imali iskustva sa gluvim i nagluvim, ali smo radili slične projekte za slijepe i slabovide osobe - kaže Bogdanović.

Kada je u pitanju prilagođavanje predstava gluvim i nagluvim, ističe on, taj hendikep se može prevazići i uz pomoć novih tehnologija.

- Tako se pojedine predstave mogu titlovati na način da se titl prilagodi gluvim i nagluvim osobama. Takođe, postoje i aplikacije koje se mogu instalirati na telefon, a pomoću kojih osobe sa hendikepom nesmetano mogu da prate predstave, bilo da je u pitanju titil, ili audio zapis za slijepa i slabovida lica - pojasnio je Bogdanović.

On je naveo primjer pojedinih pozorišta u Sloveniji koja već neko vrijeme koriste slične aplikacije.

- Kontaktiraćemo ih kako bismo dobili detaljne informacije o tome kako sve to funkcioniše, pa ćemo pokušati to izvesti kod nas u pozorištu - najavio je Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana