Značaj očuvanja ćiriličkog pisma

Srna

BIJELjINA - Na Dan slovenske pismenosti i kulture i praznik svetitelja Ćirila i Metodija Gradski odbor Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta” u Bijeljini ukazao je na značaj očuvanja ćiriličkog pisma kao bitnog obilježja srpskog nacionalnog identiteta.

“Mada je u Srbiji i u Republici Srpskoj ćirilica službeno pismo, u praktičnoj upotrebi latinica ima aposlutnu prevlast, u to se lako uvjeriti ako se pogledaju nazivi firmi u bilo kom većem naselju, a slična je situacija i u pogledu zastupljenosti latiničkog pisma u novinskim ustanovama i izdavačkim kućama”, istakli su iz bijeljinske “Prosvjete”.

Iz “Prosvjete” su poručili da Srbe, kao i druge male narode, u civilizovnom svijetu mogu održati samo prave i trajne vrijednosti - pravoslavna vjera, srpski jezik i ćiriličko pismo.

Podsjetili su da prvi spisi pisani ćirilicom potiču iz 12. vijeka, među njima najpoznatije Miroslavljevo jevanđelje, te upozorili na ozbiljno ugrožavanje ćirilice u 21. vijeku pod uticajem globalizacije.

“To je potiskivanje ćirilice perfidnijim metodama, tvrdnjama da je latinica praktičnije pismo, da je ono mnogo pogodnije za savremenu komunikaciju putem društvenih mreža, da se njime služi ogroman broj stanovnika planete, a nijedan od tih navoda nije održiv, jer ćiriličko pismo zadovoljava sve kriterijume upotrebe i u najmodernijoj komunikacijskoj tehnologiji”, navodi se u saopštenju.

“Prosvjeta” upozorava da problem zamjene ćirlice latinicom nije toliko u moći stranog faktora, koliko u neodgovornosti Srba koji olako prihvataju tuđe, a odriču se svoga, te ističe da latinica jeste dugo u upotrebi, ali ona nije srpsko pismo.

U tekstu se podsjeća da je prošle godine za Dan ćirilice “Prosvjeta”, u saradnji sa Tehničkom školom “Mihailo Pupin”, organizovala popisivanje firmi u dijelu grada čiji su nazivi ispisani ćirilicom i rezultati su bili porazni, zbog čega će nastaviti ovo istraživanje.

“Jedan od najvažnijih zadatka srpskog naroda je da čuva svoj jezik i svoje pismo i uvjereni smo da u našem narodu ima dovoljno umnih ljudi koji nikada neće pristati da se odreknu svoga pisma na kome su napisani brojni vrijedni spomenici kulture koji nas čine prepoznatljivim u kulturnoj zajednici evropskih naroda”, zaključeno je u saopštenju bijeljinske “Prosvjete”. /kraj/ljb/msb

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana