Zmijanjski vez kao kulturna baština

Mirna Pijetlović
Zmijanjski vez kao kulturna baština

Banjaluka - Izložba "Zmijanjski vez - svjetsko kulturno nasljeđe", autora muzejskog savjetnika etnologa Danijele Đukanović, kustosa Muzeja Republike Srpske, biće otvorena u ponedjeljak, 24. avgusta 2015. godine, u 12 časova u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjaluci.

Kako je za "Glas Srpske" rekla Đukanovićeva, projekat istraživanja zmijanjskog veza započet je 2013. godine, odnosno od nominovanja zmijanjskog veza na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, a izložba i katalog izložbe su realizovani pod pokroviteljstvom predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića.

- Na izložbi će biti prezentovani trodimenzionalni eksponati zmijanjskog veza, koji se čuvaju u Muzeju RS od tridesetih godina XX vijeka, kao i radovi zmijanjskog veza koji rade vezilje u današnjem vremenu - istakla je Đukanovićeva.

Kako je napomenula, publika će imati priliku da vidi vez iz radionice zmijanjskog veza koja je organizovana u Osnovnoj školi "Mladen Stojanović" iz Bronzanog Majdana, zmijanjski vez u izradi vezilje Radenke Jungić iz Galerije "Radinost R" i zmijanjski vez u izradi vezilja iz Humanitarnog udruženja žena "Duga".

- Pored trodimenzionalnih predmeta, na izložbi će biti prikazane i fotografije sa radionica zmijanjskog veza - najavila je Danijela Đukanović.

Dizajn izložbe je uradila viši muzejski dokumentarista Ljiljana Korać, a konzervatorski dio posla na predmetima je uradila konzervator za tekstil Dragana Radoja.

- Ovom izložbom Muzej RS prezentuje i promoviše značaj upisa zmijanjskog veza na listu UNESCO-a. Njihove odrednice su takođe veoma jasne, a govore da je, prije svega, bitno da država potpisnica Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa na adekvatan način štiti, promoviše i baštini svoje nematerijalno kulturno nasljeđe - rekla je Đukanovićeva i napomenula da će izložba u Narodnoj skupštini RS biti otvorena za javnost.

Ona je istakla da se, od upisa zmijanjskog veza na listu UNESCO-a svakodnevno javljaju novi građani koji su zainteresovani da nauče tehnike zmijanjskog veza.

- Želim da pomenem Sanju Bajić. koja izrađuje nakit (medaljone, prstenje i privjeske) unutar kojeg su umetnuti izvezeni primjerci zmijanjskog veza. Takođe se javljaju nove vezilje koje su zainteresovane da obuče mlađe generacije u izradi zmijanjskog veza. Posebno bih istakla etnološku sekciju izrade zmijanjskog veza, koju čine učenici Srednje medicinske škole, a vodi je prof. Slavka Pantelić - zaključuje Danijela Đukanović.

Gostovanje

- Muzej RS je planirao da ovu izložbu prikaže i u drugim gradovima Srpske i BiH. Prvo prezentovanje ove izložbe u regionu biće u Etnografskom muzeju u Beogradu, u oktobru, gdje će pored nje biti prikazana i izložba "Kićenje - simbol i spona između ruralnog i urbanog kostima" - najavila je Danijela Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana