“Zmajevu nagradu” dijele dva laureata Uljarević i Radojčić

Srna
“Zmajevu nagradu” dijele dva laureata Uljarević i Radojčić

NOVI SAD - Žiri za dodjelu “Zmajeve nagrade” Matice srpske na sjednici održanoj u ponedjeljak odlučio je da za 2020. godinu dodijeli ravnopravno dve nagrade - Radomiru Uljareviću za knjigu “Pepeo” (Kosmos izdavaštvo) i Saši Radojčiću za djelo “To mora da sam takođe ja” (Arhipelag).

U užem izboru za ovu književnu nagradu bili su još sljedeće knjige i njihovi autori: “Arapski kapričo” Miroslava Aleksića (Arhipelag), “Prohuja i Žetelica i Šumanović” Dragana Lakićevića (Partenon), “Tilić” Veroljuba Vukašinovića (Pravoslavna reč Novi Sad), “Opraštanje: poema za majku” Gordane Đilas (Fondacija Grupa Sever), “Mutni nagoveštaj kiše” Jelene Lengold (Arhipelag) i “Gđe sunce počinje” Miloša Kordića (Info Ras).

Stručni žiri koji je radio u sljedećem sastavu - Jovan Delić, predsjednik, Ivan Negrišorac, Želidrag Nikčević, Selimir Radulović i Ðorđo Sladoje, ocijenio je da je književna poezija na srpskom jeziku u proteklih godinu dana bila visoko kvalitetna.

Oni su istakli da su nagrađeni stvaraoci originalni i da se njihov pjesnički jezik odlikuje izvanrednom lirikom, i da su zreli pisci različitih poetika.

Prestižna Zmajeva nagrada ustanovljena je 1953. godine i dodjeljuju se za najbolju pesničku zbirku napisanu na srpskom jeziku, a laureati su u njenoj istoriji bili velikani kao što su Desanka Maksimović, Vasko Popa ili Matija Bećković, što je svakako velika potvrda ovogodišnjim dobitnicima da su na pravom književnom putu.

Nagrada se tradicionalno uručuje 16. februara, na Dan Matice srpske, ali je svečana sjednica ove godine odložena i biće održana kada se steknu svi neophodni uslovi oko pandemije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana