Zlatni lav pripao Tinu Segalu

Aleksandra Rajković
Zlatni lav pripao Tinu Segalu

Venecija - Najboljim paviljonom na 55. bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji proglašen je paviljon Angole, u kojem se predstavio Edson Čagas, a "Zlatnog lava" za najboljeg umjetnika na centralnoj izložbi "Enciklopedijska palata" dobio je Tino Segal iz Velike Britanije.

Nagrade 55. bijenala, na kojem je predstavljeno 88 nacionalnih paviljona, uz više od 150 umjetnika na centralnoj izložbi, svečano su dodijeljene 1. juna na ceremoniji u Đardinima, čime je 55. bijenale i zvanično otvoreno poslije trodnevnog, kišnog vernisaža za umjetnike, kustose, medije i druge predstavnike stručne javnosti.

U pobjedničkom paviljonu Angole predstavljena je izložba "Luanda, enciklopedijski grad", na kojoj je Edson Čagas prikazao svojevrsni katalog napuštenih objekata koji, razmješteni po gradu, stvaraju nove odnose sa urbanim kontekstom, nove forme i mogućnosti tumačenja.

Specijalno priznanje dodijeljeno je paviljonima Litvanije i Kipra za originalni kustoski format. Specijalno priznanje dobio je i Japan za izložbu "Apstraktan govor" Kokija Tanake, koja predstavlja, kako je naveo žiri, dirljivu refleksiju na pitanja saradnje i neuspjeha.

Britanac Tino Segal, poznat po participativnim radovima koje naziva "konstruisanim situacijama", dobio je "Zlatnog lava" za najboljeg umjetnika za "izvrsnost i inovativnost" umjetničke prakse.

"Srebrnog lava" za najboljeg mladog umjetnika dobila je francuska umjetnica Kamil Anro, za rad koji na "osjećajan i dinamičan način bilježi naše vrijeme".

Žiri je dodijelio i dva specijalna priznanja za radove na centralnoj izložbi "Enciklopedijska palata", na koju je umjetnički direktor 55. bijenala Masimilijano Đoni pozvao više od 150 umjetnika. Priznanja su dobili američka umjetnica Šeron Hajes i italijanski umjetnik Roberto Kuogi.

Međunarodnom žiriju 55. bijenala predsjedavala je britanski kustos Džesika Morgan iz Tejt galerije u Londonu. Članovi žirija su i Sofija Hernandez Čong Kui iz Meksika, Frančesko Manakorda iz Italije, Bisi Silva iz Nigerije i Ali Subotnik iz SAD.

Paviljon BiH

Paviljon BiH, u kojem je umjetnik iz Banjaluke Mladen Miljanović predstavio svoju izložbu "Vrt uživanja", od samog otvaranja privlači veliki broj posjetilaca, koji sa oduševljenjem razgledaju ovu pomno pripremanu izložbu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana