Zlatni kesten teatru iz Viljnusa

Svjetlana Đuričić
Zlatni kesten teatru iz Viljnusa

Banjaluka - Pozorište Tehničkog univerziteta Gediminac iz Viljnusa nagrađeno je priznanjem "Zlatni kesten" za predstavu "Odijela" na juče okončanom prvom Međunarodnom festivalu studentskih pozorišta "Kestenburg" u Banjaluci.

Glumci škole glume "Joram Lovenštajn" iz Tel Aviva dobitnici su "Srebrnog" i "Bronzanog kestena" za komad "Rat", dok je nagrada za najboljeg glumca otišla u ruke Toma Gracijanija.

Specijalna nagrada "Kestenov list" za najboljeg režisera pripala je Olegasu Kasminasu iz Litvanije, za scenografiju pozorištu "Madreš" iz Teherana, dok je pozorište "Branko Krsmanović" iz Beograda dobitnik ove nagrade za hrabar pozorišni pristup savremenim društvenim tokovima.

Predsjednik međunarodnog žirija festivala Branislav Lečić je kazao da Banjaluka i Republika Srpska treba svim silama da podrže ovu manifestaciju.

- Gluma i teatar mogu da budu veoma zanimljivo sredstvo komunikacije, uspostavljanja novih veza, te za predstavljanje jedne potpuno nove priče koja je potrebna Republici Srpskoj. Ova pozitivna energija je nešto najbolje što možemo da pošaljemo u ovom teškom vremenu - rekao je Lečić.

On je još kazao da su kriterijumi za dodjelu nagrada bili isključivo umjetnički te da je pobjednička predstava iz Litvanije pružila magiju teatra na iznenađujuće nov način.

Član pobjedničkog pozorišta iz Viljnusa Mantas Žamaitis je istakao da njihova predstava govori o jakom prijateljstvu koje dolazi ni iz čega i postaje sve.

- Nekada se pitamo zašto su na ovakvim festivalima i potrebne nagrade, jer mislim da su je svi već osvojili - rekao je Žamaitis.
"Kestenburg" je otvoren 31. jula, a u toku deset festivalskih dana studentska pozorišta iz BiH, Srbije, Češke, Mađarske, Litvanije, Estonije, Izraela, Irana, Slovenije i Argentine izvela su 24 predstave.

Predstave

Na sceni Dječijeg pozorišta RS u subotu uveče odigrana je predstava "Lekcija" pozorišta "Branko Krsmanović" iz Beograda, a isti teatar se u Domu omladine publici predstavio komadom "Ruvenzori".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana