Zlatna vila otišla u Kopar

Snežana Tasić
Zlatna vila otišla u Kopar

Prijedor - Pobjednik 13. međunarodnog festivala horova "Zlatna vila" u Prijedoru je Akademski pevski zbor "Univerze na primorskem" iz Kopra, a nagradu publike dobio je mješoviti hor SPD "Jedinstvo" iz Banjaluke.

Predsjednik žirija Bojan Suđić rekao je da je umjetnički žiri odluku o pobjedniku donio jednoglasno, i to za opšti muzički utisak, intonativnu stabilnost, ljepotu muzičke fraze, skladnost glasova i veoma zahtjevan program.

- Svi horovi, učesnici festivala pokazali su izuzetnu ozbiljnost u pripremanju programa i izuzetnim nastupima naglasili sa koliko energije njeguju horsko pjevanje u svojim sredinama i sa kolikim poštovanjem su se odnosili prema ovom takmičenju. Nastup horova je bio na najvišem mogućem nivou - kazao je Suđić.

On je istakao da je topla i znalačka publika bila dodatni motiv muzičarima da im nastupi budu na vrhunskom nivou.

- Rijetka je prilika da vidimo da cijeli grad diše sa ovim takmičenjem i nadam se da će festival još dugo živjeti zbog ove publike koja poznaje horsko pjevanje - dodao je Suđić.

Dirigent pobjedničkog hora Ambrož Čopi rekao je da nosi odlične utiske i da je zadovoljan što su i stručni žiri i publika dali značaj radu kojim se ovaj slovenački hor predstavio. Riječ je o horu koji redovno nastupa u zemlji i inostranstvu i uspješno se takmiči na međunarodnim festivalima na kojima je osvojio tri zlatne plakete, a bio je i finalista Velike nagrade Evrope u Francuskoj.

Osim plakete "Zlatna vila", nagrade za vrhunske domete u horskom pjevanju koju prati novčana nagrada od 5.000 maraka i nagrade publike koja iznosi 1.500 maraka, žiri u sastavu Bojan Suđić, Jasenka Ostojić i Rade Radović dodijelio je pet posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja.

Učesnici

Na festivalu su učestvovali i Komorni zbor "Ipavska" iz Vipave, Srpsko crkveno pevačko društvo iz Pančeva, Hrvatski pjevački zbor "Ivan plemeniti Zajc" iz Zagreba, Crkveno pevačko društvo "Ostrog" iz Novih Banovaca, mješoviti hor "Stanko Dragojević" iz Podgorice i hor "Dominanta" iz Krakova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana