Zlatna vila leti u Kopar

Snežana Tasić
Zlatna vila leti u Kopar

Prijedor - Mješoviti pevski zbor "Obala" iz Kopra pobjednik je 14. međunarodnog festivala horova "Zlatna vila", dok je nagradu publike dobio Hor Akademskog kulturno-umetničkog društva "Lola" iz Beograda.

Predsjednik žirija Andrej Bursać iz Novog Sada rekao je obrazlažući jednoglasnu odluku da su se za glavnu nagradu gotovo ravnopravno borili pobjednici i Hor "Capella Odak" iz Zagreba.

- Čista srca stajemo pred publiku i takmičare jer smo donijeli pravednu odluku - kazao je Bursać.

Pojasnio je da je presudio kvalitetan, cjelovitiji nastup, odabrane kompozicije izvedene na visokom i tehnički zavidnom nivou. U žiriju su bili i Larisa Jaruckaja iz Petrograda i Ambrož Čopi iz Kopra.

Dirigent pobjedničkog hora Sebastijan Vrhovnik ističe da je ovo nagrada za sve sate rada koje su on i članovi hora preživjeli zajedno proteklih mjeseci.

 - To je dokaz da smo bili na pravom putu - kazao je Vrhovnik.

Za dirigenta hora koji je osvojio najviše glasova publike Milovana Pančića ova nagrada je podjednako važna kao i priznanja koja dodjeljuje žiri.

Osim plakete "Zlatna vila" za vrhunske domete u horskom pjevanju koju prati novčana nagrada od 5.000 maraka, te nagrade publike koja iznosi 1.500 maraka, žiri je dodijelio i šest posebnih priznanja.

Pobjednički hor bio je najbolji u izvođenju duhovnog djela, a AKUD "Lola" nagrađen je za izvođenje kompozicije srpskog autora. Omladinski hor "Art sonus" iz Petrograda dobio je priznanje za najbolje izvedeno savremeno djelo, a "Capella Odak" za djelo domaćeg autora. Hor gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada pobjednik je u kategoriji "Djelo starog majstora", a za inovaciju i virtuoznost u interpretaciji nagrađen je ženski hor "Rustiko" iz Skoplja.

Pokrovitelj festivala "Zlatna vila" je grad Prijedor.

Učesnici

Osim nagrađenih, na "Zlatnoj vili" učestvovali su i Hrvatsko pjevačko društvo "Slavulj" iz Petrinje, Hor "Vila" iz Prijedora, Pjevački zbor mladih "Josip Kaplan" iz Rijeke i Hor Studentskog kulturnog centra Univerziteta iz Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana