“Zlatna vila” horu “Ivo Lola Ribar”

Snežana Tasić
“Zlatna vila” horu “Ivo Lola Ribar”

Prijedor - Hor Akademskog kulturno-umetničkog društva “Ivo Lola Ribar” iz Beograda pobjednik je 15. međunarodnog festivala horova “Zlatna vila”, koji je održan u Prijedoru.

U konkurenciji devet horova iz sedam zemalja nagradu publike osvojio je hor “Kantika Leticija” iz češkog grada Zlin.

Dirigent pobjedničkog hora Milovan Pančić istakao je da poštuje odluke žirija, koji smatra stručnim, ali da uvažava i odluke prijedorske publike.

 - Ova publika je predivna i ona nadahnjuje i inspiriše. Proputovao sam dvije trećine svijeta od Amerike do Kine i Rusije, ali nisam nailazio na tako dobro organizovane festivale koji imaju tako dobru publiku - rekao je Pančić.

Dirigent hora “Kantika Leticija” Jozef Surovik složio se sa Pančićem da je prijedorska publika sjajna, te da im njihovo priznanje mnogo znači.

- To je znak da smo uspjeli prenijeti emociju koju je publika prepoznala - rekao je Surovik.

Osim plakete “Zlatna vila”, nagrade za vrhunske domete u horskom pjevanju, koju prati novčana nagrada od 5.000 maraka, te nagrade publike, koju prati novčani iznos od 1.500 maraka, ove godine žiri, u sastavu predsjednik Darinka Matić-Marović i članovi Vladimir Kranjčević i Svetislav Božić, dodijelio je pet posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja.

Tako je pored nagrade publike češki hor dobio još dva priznanja za najbolje izvođenje duhovnog djela i najbolji scenski nastup, a Novosadski kamerni hor nagradu za najbolje izvođenje djela starog majstora i najbolje izvedeno djelo domaćeg autora. Akademski pevski zbor “Tone Tomšić” Univerziteta u Ljubljani ovjenčao se priznanjem za najbolje izvođenje savremenog djela. Dvodnevni Međunarodni festival horova održan je u znaku jubileja - 15 godina festivala i 130 godina horskog pjevanja u Prijedoru. Tradicionalno, horsko natpjevavanje prva je u nizu manifestacija kojima se obilježava 16. maj, Dana grada Prijedora.

Odluka

Predsjednik žirija Darinka Matić-Marović rekla je da je sve odluke žiri donio jednoglasno.

- Bilo je horova gdje je bilo teško opredijeliti ih za određena priznanja i žao nam je zbog onih horova koji zbog ovih odličnih nisu uspjeli dobiti neku od nagrada, ali su pokazali snažnu želju i radost horskog pjevanja - kazala je Matić-Marović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana