Zlatna sova: U najširem izboru 24 rukopisa

Cvija Mrkonjić
Zlatna sova: U najširem izboru 24 rukopisa

Banjaluka - Žiri drugog konkursa za nagradu "Zlatna sova" za najbolji roman u najširi izbor uvrstio je 24 rukopisa.

Riječ je o konkursu koji je prvi put raspisan prošle godine u organizaciji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. Na poziv za "Zlatnu sovu" ove godine pristigao je 81 rukopis, a nagrada će biti dodijeljena 4. septembra, saopšteno je na jučerašnjoj pres konferenciji u Banjaluci.

Žiri u sastavu predsjednik Mladen Šukalo i članovi Ranko Pavlović i Vojo Kovačević imaće, kažu, veoma težak zadatak.

- Tekstovi moraju da zadovolje višu kategoriju pismenosti pri konstrukciji riječi i izraza koji imaju određenu funkciju. U uži izbor ući će deset rukopisa, a krajem avgusta objavićemo najuži izbor koji će obuhvatiti pet djela - naveo je Šukalo.

Ističe da Zavod mora biti produžena ruka zaštite srpskog jezika i književnosti kako bi se jezik čuvao, njegovao i gradio.

Pavlović kaže da su se članovi žirija usaglasili da umjetnička vrijednost teksta mora da bude osnovni kriterijum.

- Romani koji su stigli na adresu "Zlatne sove" namijenjeni su svim uzrastima i ukusima čitalaca. Drago mi je što je polovina rukopisa koji su ispunili zahtjeve konkursa stigla iz Republike Srpske - rekao je Pavlović.

Direktor Zavoda Rade Ristović podsjeća da je "Zlatna sova" književna nagrada sa najvećom novčanom vrijednošću u Srpskoj.

- Prvonagrađeni pisac dobija plaketu za najbolji roman, objavljivanje djela u tiražu od 2.000 primjeraka i deset hiljada maraka - naveo je Ristović.

Druga i treća nagrada podrazumijevaju objavljivanje tiraža od po 500 primjeraka, kao i autorske honorare u iznosu od tri, odnosno dvije hiljade maraka. Najavljeno je da će biti objavljena i tri romana autora iz Srpske koji dobiju najbolje ocjene žirija.

Izdavaštvo

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, u saradnji sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom "Prosvjeta", izdao je djelo Vojislava Maksimovića "Spomenica Mlade Bosne". U saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti RS, te Institutom za savremenu istoriju Beograda, objavili su knjigu "Kosovo i Metohija vek važnih događaja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana