Zlatna sova Ranku Risojeviću

Aleksandra Madžar
Zlatna sova Ranku Risojeviću

Istočno Sarajevo - Književnik iz Banjaluke Ranko Risojević osvojio je književnu nagradu "Zlatna sova" za roman "Noć na Uni" na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za najbolji neobjavljeni roman.

Drugo mjesto pripalo je Goranu Šauli za djelo "Mramorna svadba", dok se trećom nagradom ovjenčala književnica Tanja Stupar-Trifunović i njen roman "Satovi u majčinoj sobi".

Saopšteno je ovo na svečanosti proglašenja pobjedničkog romana za nagradu "Zlatna sova" koja je održana juče u promotivnom salonu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu. Ovim događajem Zavod je obilježio i dan svog osnivanja, prije 22 godine.

Na konkurs za neobjavljeni roman prispio je 81  rukopis. Među njima pet rukopisa nije ispunjavalo uslove konkursa, pa je žiri procjenjivao preostalih 76 djela.

Ove godine žiri je radio u sastavu predsjednik Mladen Šukalo i članovi Ranko Pavlović i Vojo Kovačević.

- Roman "Noć na Uni" je izuzetno zanimljivo konstruisano ostvarenje. Objektivno vrijeme je svedeno na samo jednu noć - dolazak glavnog junaka Petra Lukača do kostajničkog mosta na Uni, razrušenog u ratu devedesetih godina - objasnio je Šukalo.

U toj noći, kako je rekao, prelama se čitav život junaka, koji se sjeća, pa u sjećanje ugrađuje druga sjećanja, što proizvodi i uvođenje novih priča u pričanje, čime se individualno prenosi na kolektivno.

- Međutim, osnovna premisa romana je da dvije obale jedne rijeke predstavljaju dva odijeljena svijeta, "ko pokuša da ih pomiri, udaviće se u unskim brzacima", čime se označava i Petrova sudbina - dodao je Šukalo.

Žiri je takođe jednoglasno odlučio da druga nagrada "Zlatna sova" bude dodijeljena rukopisu "Mramorna svadba".

- Dvadeset i četiri poglavlja romana pretvaraju se u toliko koncentričnih krugova koje junak stvara bacajući komadić mramornog monolita svog djetinjstva u veliku baru iza koje se u njegovoj mašti skrivaju nepoznati krajevi, bogati gradovi... - otkrio je Šukalo.

Djelo književnice Tanje Stupar-Trifunović "Satovi u majčinoj sobi" Šukalo je opisao kao rijedak roman na srpskom govornom području koji je tako jasno označen takozvanim ženskim pismom.

- Sudbina i položaj žene, kompleksnost i neuhvatljivost njenog karaktera, misli i osjećanja, u ovom romanu su filigranski precizno ocrtani. Funkcionalnim ukrštanjem raznovrsnih pripovjedačkih postupaka i poniranjem u sve uglove duše, predočeni su strahovi i nadanja, ushićenja i razočarenja majke i žene u porodici i društvu - kazao je Šukalo.

I na drugom konkursu "Zlatna sova" za najbolji rukopis romana prispjeli tekstovi višestruko su potvrdili opravdanost i značaj akcije koju je preduzeo Zavod.

Nagrade

Pobjednik "Zlatne sove" dobiće deset hiljada maraka i priliku da objavi roman u tiražu od dvije hiljade primjeraka, kao i stotinu primjeraka odštampanog romana. Druga nagrada obuhvata objavljivanje knjige u tiražu od 500 primjeraka, kao i honorar u iznosu od tri hiljade maraka i 50 primjeraka romana na poklon. Roman pisca koji osvoji treću nagradu biće odštampan u tiražu od 500 primjeraka, a autor će dobiti honorar od dvije hiljade maraka, kao i 50 primjeraka knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana