Životne priče za suze i smijeh

Aleksandra Madžar
Životne priče za suze i smijeh

Banjaluka - Smijeh poslije gotovo svake replike, ovacije publike, glumci koji su najiskreniji dio sebe ostavili na sceni uz izuzetne kreacije, obilježile su premijeru predstave "Celo telo tu me boli" u Gradskom pozorištu "Jazavac".

I svaki put kada je prestao smijeh u publici u pozorišnoj sali i na sceni, snažno je "odjeknula" gorčina i tuga sa kojom žive glavni likovi, Stanimirka koju tumači Nikolina Jelisavac i Savo, čiji lik igra Ljubiša Savanović.

Komad u režiji Nikole Pejakovića u četvrtak uveče ukazao je na tužne priče i nesređene živote ljudi koji nas okružuju. Lokalna starleta, u čijoj su glavi prave vrijednosti vječna misterija, osim što uživa u provodu bez granica sa sumnjivim likovima, želi da se ostvari kupovinom, kako kaže, "totalnog doktorata".

Sa druge strane, Banjalučanin, stari momak sa Mejdana, profesor, izigran od vremena i ljudi, živi u beznađu, ljut i bijesan, ne pokušavajući da nešto mijenja, jer smatra da ne vrijedi pokušavati. Da su roditelji uvijek brižni, ali da nekada ne prihvataju istinu o svojoj djeci, čiji su "robovi", na komičan način kroz ulogu majke pokazao je Velimir Blanić.

Pejaković je komad radio po tekstu "Lekcija" Ežena Joneska, utemeljivača teatra apsurda, ali ga je velikim dijelom prilagodio današnjem vremenu.

- Osjetili smo da treba da utkamo neku našu priču, a kada smo ušli u proces, onda smo išli do kraja. Predstava je blaga verzija stvarnosti, koja izgleda mnogo gore - istakao je Pejaković.

Reditelj, koji ima običaj da ne bude na premijerama svojih predstava, ovaj put je iz kancelarije "Jazavca" kroz mali prozor gledao na scenu.

- Čuo sam malo, ali dovoljno - rekao je on.

Glumci su se, kao i obično, složili da je saradnja s njim inspirativna i svaki put kao nova škola glume.

- Uloga Stanimirke je vrlo specifična, atraktivna, zanimljiva. Bilo je bitno osvojiti samo psihologiju lika, jer je njena logika potpuno neoboriva - rekla je Jelisavac.

Ipak, naglašava da ovom pričom nisu željeli da osuđuju, već da apeluju, opomenu i natjeraju ljude da razmišljaju.

- Problemi o kojima govorimo su veliki i široki. Likovi su različiti svjetovi, ali su dvije strane jedne medalje.  Predstava je vrlo direktna, nema skrivenih misli i tajni. Ispoštovali smo Joneska kao pisca apsurda, a ono što je naš apsurd jeste situacija u kojoj živimo - istakla je ona.

Reakcije

Da je predstava našla put do publike složili su se i Ljubiša Savanović i Velimir Blanić, koji su prezadovoljni reakcijama. Blaniću je posebna čast što je dio ovog komada, jer mu je ovo prva saradnja sa Nikolom Pejakovićem.

- Raduje me što "Jazavac" ima novu predstavu, koja će, čini mi se, biti hit na repertoaru - kazao je Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana