Život Odri Hepbern u fotografijama

Aleksandra Madžar
Život Odri Hepbern u fotografijama

Izložba fotografija o životu i karijeri čuvene glumice Odri Hepbern "Odri Hepbern: Portreti ikone" biće otvorena od 2. jula do 18. oktobra sljedeće godine u londonskoj Nacionalnoj galeriji portreta.

Izložba će pratiti njen život od uspona na Vest Endu do jedne od najfotografisanijih zvijezda Holivuda, ali i njen humanitarni rad kasnije u životu. Klasične fotografije zvijezde filma "Doručak kod Tifanija" biće izložene uz rijetke porodične fotografije. U okviru postavke biće prikazana djela fotografa ser Sesila Bitona i Ričarda Avedona.

Neke od najpoznatijih izložbenih fotografija su one sa promotivnih plakata za filmove, naslovnica za magazine, ali su tu i snimci iza kamera, uključujući i fotografije koje je radio Mark Šo, koji je imao ekskluzivno pravo da fotografiše snimanje "Sabrine" 1953. Među drugim "zvijezdama" izložbe je Odri Hepbern u svojoj garderobi na Brodveju, kada je igrala u predstavi "Žiži", ali i fotografije nje kao mlade balerine.

Na ovaj način biće obilježeno 65 godina od njenog nastupa u vodećem klubu "Siro" na Vest Endu, u kojem se danas nalazi javna arhiva Nacionalne galerije portreta. Upravo ti nastupi otvorili su ovoj oskarovki prolaz na film.

Do 1952. Odri se pojavila u nekoliko filmova u kojima je glumila sporedne uloge. Te godine odlazi na Francusku rivijeru da snima "Monte Carlo Baby". Za vrijeme snimanja jedne scene u hotelu primjećuje je čuvena francuska književnica Collette, koja je u to vrijeme imala 78 godina i bila vezana za invalidska kolica. Gurajući se u kolicima po hotelskom lobiju zaplela se u kablove koje je koristila filmska ekipa koja je tu snimala. Dok je čekala da joj neko pomogne da se raspetlja, primjećuje Odri kako u pauzi snimanja bezbrižno pleše sa dvojicom muzičara. Ostala je očarana. U to vrijeme Collette je tražila djevojku za ulogu Gigi u njenom komadu "Gigi". Čim je ugledala Odri uzviknula je: "Evo moje Gigi!" I tako je legenda počela.

Ubrzo potom glumica je upoznala reditelja Vilijama Vajlera koji je angažuje za glavnu žensku ulogu u filmu "Roman Holiday". Kako je gotovo istovremeno dobila i svoju prvu brodvejsku i prvu holivudsku ulogu, ona napušta Englesku i potpuno sama se seli u Njujork. Njen dugogodišnji momak Džejms Hanson došao je u Njujork na premijeru "Gigi" i tada ju je zaprosio. Međutim, vjeridba nije krunisana brakom. Nakon višemjesečnog odgađanja vjenčanja Odri je raskinula vjeridbu. Znala je da, ukoliko se uda, neće moći da nastavi karijeru. Mnogo je anegdota i filmskih priča iz života ove glumice zbog kojih je postala neprevaziđena.

Zanimljivosti

* Njena majka je potomak engleskih i francuskih kraljeva.
* Odri je jedna od svega devet umjetnika koji su pokupili sve glavne nagrade koje se dodjeljuju u svijetu šou biznisa ("Emi", "Oskar", "Gremi" i "Toni").

* Govorila je francuski, italijanski, engleski, holandski, flamanski i španski jezik.

* U Japanu je smatrana uzorom ženske ljepote.

* U avionima je letjela uvijek turističkom klasom. Nikada nije željela da vodi glamurozan život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana