Živomir Joković: “Palčić” čeka publiku

Aleksandra Madžar
Živomir Joković: “Palčić” čeka publiku

Banjaluka - Zaista je teško doći do pravih tekstova koji mogu da zainteresuju mališane, jer im je danas mnogo sadržaja dostupno na televiziji, a mnogo male dece dobro koristi internet.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” reditelj iz Beograda Živomir Joković, koji na scenu Dječijeg pozorišta Republike Srpske postavlja predstavu “Bajku o Palčiću” za koju su probe počele ove sedmice.

- Ovu priču prvi put postavljam na scenu. “Bajka o Palčiću” je predstava koju pozorište sprema za najmlađe u susret novogodišnjim praznicima, ali radimo je tako da može i posle da se igra svuda i na svakom mestu - kaže Joković, koji je i osnivač čuvenog Pozorišta lutaka “Pinokio” u Zemunu.

On je u Banjaluci uspješno postavio mnogo “velikih” i “malih” predstava, a glumci Dečijeg pozorišta RS vrijedno rade na probama za novi komad.

- Tekst smo na neki način savladali i sve ide po planu. U ovom teatru glumci se uvek profesionalno odnose prema radu na predstavi, a ništa drugačije nije ni ovaj put. Smatram da su atmosfera u kojoj se radi, spremnost ansambla za rad, doza entuzijazma i želja za dostignućem cilja najvažniji uslovi da se čovek u potpunosti bavi ovim poslom - istakao je Joković.

Tekst je, kako kaže, nastao u Češkoj u obliku priče i zahtijevao je da na sceni bude osam glumaca, a ovaj doajen srpskog lutkarstva uradio je adaptaciju i sveo predstavu na četiri glumca.

Uloge je povjerio uigranoj glumačkoj ekipi Dječijeg pozorišta RS Božani Bijelić, Zorani Šuman, Saši Terziću i Đorđu Jankoviću.

- Uradio sam mnogo predstava za decu, a još više sam ih pogledao. Iskustvo koje sam stekao govori mi da one moraju da imaju, pre svega, jasnu priču. Pored toga, neophodni su i elementi na osnovu kojih bi se mališani opredelili za jednog junaka kako bi se zajedno borili za njegove ciljeve - istakao je Joković.

Ocjenjuje da je najbitnije da se mališani zbliže sa nekim od likova iz predstave i da uz dobru muziku i veselu atmosferu provedu lijepe trenutke u pozorištu.

Priča

- Roditelji su vrlo tužni što nemaju dece i kako to u bajci biva, iznebuha se pojavi detešce, dečak Palčić. On je najveća radost i sreća za roditelje sve dok ne naiđe car kome se Palčić jako svidi i koji želi da ga kupi i pokloni svojoj kćerki princezi - otkrio je dio priče Živomir Joković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana