Živeo život put kroz prošlost

Agencije
Živeo život put kroz prošlost

Multimedijalna i interaktivna izložba "Živeo život" koja ima cilj da pokaže kako je živio običan čovjek u periodu od 1950-tih do 1990-tih godina otvorena u Robnoj kući "Beograd" u Knez Mihailovoj ulici.

Organizatori izložbe su željeli da prikažu život običnog čovjeka koji je volio i živio život u zemlji koja više ne postoji.

Proslavljeni vaterpolista Igor Milanović, koji je prisustvovao otvaranju izložbe, istakao je da se tokom 40 godina život običnog čovjeka mijenjao, da nije bio lak, ali da je postojala neka nada da će svaki sljedeći dan i godina biti bolji.

- Ovde su kragujevački fića, rokenrol, crveni kiosk koji simbolično prenose životne radosti koje je nosila ova epoha - rekao je Milanović.

Jedan od organizatora izložbe Živko Maletković rekao je da je cilj izložbe da pokaže život običnog čovjeka u zemlji koja se zvala Jugoslavija u periodu od nekih 40 godina.

- Mi smo se potrudili da posetioci mogu ovu izložbu da dožive svim čulima. Ona je patentirana kao prva čulna izložba tako da će svi biti u mogućnosti da osete, dodirnu, pomirišu, probaju i pogledaju predmete koji su bili karakteristični za taj period - rekao je Maletković i dodao da će svaki posjetilac koji je živio taj život biti u mogućnosti da se podsjeti tih vremena, a da će neke nove generacije konačno moći da shvate zašto njihovi roditelji, bake i deke non-stop pričaju o toj državi.

Posjetioci će do 31. jula, kada se završava prvi dio izložbe, biti u prilici da vide odmah na ulazu u izložbeni prostor čuveni crveni kiosk koji je bio nezaobilazan dio nekadašnjeg svakodnevnog života, uvijek blizu kad se ogladni. Viršle barene u rostfraj loncu služile su se u zemički sa razrijeđenim senfom uz jogurt iz trouglastog tetrapaka. Viršle će moći da se degustiraju tokom trajanja izložbe. Preko puta crvenog kioska je čuveni plavi na kojem su ljudi kupovali štampu.

Na prvom spratu RK "Beograd" jedan poseban segment postavke nosi naziv "Na njih smo bili ponosni - Radivoj Korać, Dragan Džajić, Mate Parlov, Bojan Križaj, Matija Ljubek, svi će se prisjetiti naših sportskih uspeha". Na istom spratu moći će da se sjedne na stara sjedišta JAT-ovih aviona, koji su tada bili dika i ponos oslobođene Jugoslavije, a sa popularnim crvenim pasošem bez viza se brzo stizalo na mnoge evropske destinacije.

Tu je i improvizovana autobuska stanica, kao i sjedišta međugradskih autobusa. Ono na šta su posebno ponosni organizatori izložbe je segment - samoposluga. Bučne metalne kase, stari novac sa mnogo nula, električni mlin za kafu, pakovanja prehrambenih proizvoda među kojima je i prvo pakovanje "plazma" keksa na kojem piše da keks može zamijeniti parče mesa, stare "BIP" flaše, jogurt u trouglastom pakovanju... samo su neki od eksponata koji su prikazani na ovoj izložbi.

Na posljednjem spratu posjetioci prolaze kroz muzički vremeplov i mogu da se prisjete diskoteka iz tog perioda i da se upoznaju sa razvojem rokenrola u tadašnjoj Jugoslaviji. Takođe, uz pomoć posebno patentiranog uređaja mogu se osjetiti miris čuvenog "briona", sladoleda od vanilije na točenje, cigaret-žvaka, kao i miris zagorjelog mlijeka, a u menzi može da se degustira i topli obrok poput ribića u kajmaku. Nastavak izložbe biće na istom mjestu od 20. septembra do 31. decembra.

"Kombinovana soba"

Nezaobilazni segment postavke je "Kombinovana soba - model ''70" - standardna soba koja se sastojala od dva kauča, dvije fotelje, stočića, garderobera, vitrine, televizora. Uz to još tapete, tepih, jambolija na kauču i zavjese, pa je dnevna soba novog stana zadovoljne porodice bila spremna. U kombinovanoj sobi se okupljala porodica da gleda "Laku noć, deco" prije Dnevnika, pa zatim Dnevnik...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana