“Žička hrisovulja” Milanu Nenadiću

Srna
“Žička hrisovulja” Milanu Nenadiću

BEOGRAD - Pjesnik, književni kritičar, esejista i prevodilac Milan Nenadić iz Novog Sada ovogodišnji je dobitnik književne nagrade “Žička hrisovulja”, a priznanje je po tradiciji uručeno u Manastiru Žiča kod Kraljeva.

Održavanje 29. Žičkog duhovnog sabora “Preobraženje” bilo je dovedeno u pitanje zbog aktuelne epidemiološke situacije, pa je program sažet i sveden na jednu izložbu u Narodnom muzeju, predstavljanje dobitnika i uručenje hrisovulje.

“Mi smo ove godine imali manji broj programa koje su organizovali Narodni muzej u Kraljevu i kraljevačka biblioteka žStefan Prvovenčaniž. Međutim, tradicija nije prekinuta i danas u Žiči dodeljujemo još jednu žŽičku hrisovuljuž, rekao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Milan Nenadić je autor više od 20 knjiga pjesama za koje je, osim “Žičke hrisovulje”, dobitnik “Dučićeve” i “Zmajeve” nagrade, kao i priznanja Udruženja književnika Srbije i Srpske akademije nauka i umetnosti, prenio je RTS.

“žŽička hrisovuljaž mi znači utoliko što sad opet moram da se vraćam peru i papiru. Ja znam da se na papiru često tuguje i rida, a manje peva. Mada ono što sam dosad potpisivao uglavnom su nazivali pesmom”, rekao je Nenadić.

Milan Nenadić je rodom iz Bosanskog Grahova i u srodstvu je sa Gavrilom Principom, što je, pored poistovjećenja sa matičnim tlom i predanjima, opredijelilo njegov književni rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana