Žene u zapećku Holivuda

Agencije
Žene u zapećku Holivuda

Los Anđeles - Kada Holivud u četvrtak objavi spisak nominovanih za "Oskare", na njemu će se naći neka velika imena, nove nade, ali sramotno malo žena, javile su agencije.

Iako su žene producenti nekoliko glavnih filmova u trci za nagrade, ostaje bojazan da je šou-biznis i pored toga nereformisani "muški klub".

Uoči 86. dodjele nagrada Američke akademije za film, nedavno istraživanje ukazalo je na šokantno mali broj žena koje su režirale filmove sa najvišom zaradom u posljednjih deset godina.

Od 100 filmova sa najvećom zaradom, samo dva je režirala žena - na 83. mjestu je "Mama mia!" koju je 2008. režirala Filida Lojd, a na 68. je "Kung fu panda 2" iz 2011. rediteljke Dženifer Ju Nelson.

Kako piše "Indipendent", borba za mjesto žena na vrhu holivudske hijerarhije bila je, kako se činilo, dobijena kada je Ketrin Bigelou postala prva žena koja je dobila "Oskara" za režiju za "Katanac za bol" 2010. Ona je, međutim, tek četvrta žena koja je bila nominovana za nagradu Akademije i nijedna joj se od tada nije pridružila.

Od deset filmova koji će se najvjerovatnije naći na listi nominovanih za "Oskara" za najbolji film, šest ima žene u producentskom timu. Šanse da se neko pridruži Ketrin Bigelou na listi žena rediteljki nominovanih za "Oskara" su nepostojeće. I dok je američko Udruženje producenata saopštilo da žene čine gotovo polovinu od njihovih 6.000 članova, organizacija je bila "šokirana" istraživanjem koje je sprovela organizacija "Žene na filmu" Sandens instituta koje je pokazalo da žene čine samo 4,4 procenta režisera 100 filmova sa najvećom zaradom u periodu od 2002. do 2012. Brojke pokazuju da što je veći budžet za film, šanse da ga režira žena su manje.

Britanska producentkinja Alison Oven, jedna od tri producenta Diznijevog "Spasavanje g. Benksa" koji ima velike šanse da bude nominovan za "Oskara", priznala je da nije pretjerano iznenađena velikim ekonomskim jazom između muškaraca i žena u Holivudu, bar kada je riječ o blokbasterima.

Produkcija

Odsustvo žena na vodećim pozicijama kod visokobudžetnih filmova primijenjeno je i na producente u 2013. Pet filmova sa najvećom zaradom 2013. su "Ajronmen 3", "Čovjek od čelika", "Gravitacija", Paklene ulice 6", "Oz veliki i moćni", "Zvjezdane staze: Prema tami" i "Svjetski rat Z". Od 19 producenata ovih filmova, tri su žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana