Željko Kasap: Nedostaje mi treće oko za Namćora

Snežana Tasić
Željko Kasap: Nedostaje mi treće oko za Namćora

Prijedor - Nije jednostavno biti glumac i reditelj u istoj predstavi, jer mi nedostaje to treće oko, koje bi realno moglo da sagleda rad na sceni.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" glumac i reditelj Željko Kasap u razgovoru o radu na predstavi "Namćor", koja će premijerno biti izvedena sutra na sceni Pozorišta Prijedor.

Kasap je diplomirao režiju u klasi profesora Svetozara Rapajića na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, a za diplomski rad režirao je "Narodnog poslanika" Branislava Nušića.

- U svakoj sezoni od 2005. godine režiram bar po jednu predstavu u Pozorištu Prijedor. Iza sebe imam devet režija, a sarađivao sam i sa dramskim studiom iz Novog Grada i banjalučkim "Dis" teatrom - kazao je Kasap.

Dodao je da je na posljednje probe za "Namćora" počeo da dovodi prijatelje iz struke, da bi mu sugerisali šta bi mogao da uradi drugačije. Priznao je da ga je glavni lik iz predstave osvojio na prvo čitanje.

- Bio sam sebičan, jer sam shvatio da ovakav lik ne mogu da propustim. Možda sam se malo pronašao u junaku predstave, tako da sam rado prihvatio da radim oba posla istovremeno - ispričao je Kasap.

Istakao je da je autor teksta Miroljub Nedović Riki majstorski znao da izvede priču na pravi put i da će ona sigurno izazvati emocije publike.

- Da Nedovićevi tekstovi dobro prolaze kod glumaca, ali i kod publike, pokazala je i predstava koju smo ranije radili "Dum dum - tamni vilajet". Poslije smo u Pozorištu Prijedor postavili komad istog pisca, "Soko zove orla", koji je bio jedna od mojih najgledanijih predstava - kazao je Kasap.

Ukazao je na činjenicu da Nedović piše komade koji ne zahtijevaju skupu i veliku scenografiju, jer zna da pozorišta imaju skromne budžete.

- Junaka predstave "Namćor" možemo pronaći svuda oko nas. U 14 slika ispričaćemo priču o muzičaru koji je želio da bude velika rok zvijezda. Međutim, prinuđen je da svira narodnjake u kafanama i tako živi, kao namćor sa kojim će se sudbina poigrati - rekao je Kasap.

Smatra da je nova predstava dobar repertoarski potez, jer je poslije drama "Ničiji sin" i "Djelidba" scena potpuno otvorena za priču poput "Namćora".

- Predstava je namijenjena publici različitih generacija, pitka je, jednostavna i ima balkanski šarm. Ali zna i da se poigra sa sudbinama glavnih likova - kazao je Kasap.

Mala ekipa

- Sa malom glumačkom ekipom, koju čine Mirela Predojević, Maja Radonjić i Dubravko Vukadinović, nije bilo teško uraditi "Namćora". Kada glumac voli to što radi, nikada nema problema - kazao je Željko Kasap.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana