Željka Paić, akademska slikarka, za “Glas Srpske”: Poslušnost i umjetnost ne idu zajedno

Milanka Mitrić
Željka Paić, akademska slikarka, za “Glas Srpske”: Poslušnost i umjetnost ne idu zajedno

Izlaganje u Parizu je ostvarenje sna! Zahvalna sam organizatorima sajma koji su me pozvali da budem dio događaja koji je na tako prestižnoj lokaciji i ima mnogo posjetilaca.

Rekla je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” banjalučka akademska slikarka Željka Paić, čiji radovi će biti izloženi na sajmu u Parizu, koji će trajati od 1. do 4. septembra, ističući da, osim što već ima podršku publike u Parizu, ovog puta će imati i posjetioce iz Holandije, Austrije, Pensilvanije, te jednog kolekcionara koji u Pariz stiže iz Kalifornije.

- Sve to u meni budi emocije i veliku zahvalnost - dodala je ova umjetnica.

GLAS: Koja djela ćete Vi izložiti i šta možete da nam kažete o njihovom nastanku?

PAIĆ: Odlučila sam da postavka mojih radova na izložbenom zidu bude simetrična i da se kao lepeza širi iz prošlosti u budućnost. U centru će biti izložena najstarija slika (od izloženih) “Strenght” (2017) koja je inspirisana Parizom i mojim ranijim posjetama. Ona je već bila izložena u Londonu na TOAF i u Banskom dvoru, ali nisam mogla da zamislim da izlažem u Parizu i da nju ne povedem kući. Pored nje će biti slike nastale pred pandemiju, gdje sam eksperimentisala sa ogledalcima koja su zalijepljena na slike koje čine da posmatrač postane dio umjetničkog djela. Sa krajeva će biti slike nastale za vrijeme pandemije i “postpandemije” koje su izašle van okvira u svakom smislu, kao što je slika “Curiosity” (2022). Tako sam vidjela odgovor na temu “Focus Art Boom”.

GLAS: S obzirom na to da su geometrija i arhitektura glavna inspiracija za Vaše radove. Da li su ovi radovi nastali podstaknuti istom inspiracijom kao ranije?

PAIĆ: Postoji nit u vidu reda i geometrije, koja se uvijek proteže kroz moje radove. Oni se vremenom nadopunjavaju novim elementima, ali mogu doživjeti i drastične transformacije tematski, a da ne izgube tu nit. Dosadno mi je da ponavljam iste boje na sljedećoj slici, jer već znam kako se “ponašaju”, uvijek ću eksperimentisati sa novom nijansom, uradiću nešto drugačije. Isto tako moram da budem nadahnuta nekom emocijom, mišlju. Energija umjetnika se prenosi na rad i samo tad kad je ima publika se može povezati sa djelom.

GLAS: Na izložbi u Parizu bićete jedna od umjetnica čiji radovi prikazuju savremenu svjetsku umjetničku scenu. Šta biste rekli da sve čini tu scenu u ovom trenutku?

PAIĆ: Osim NFT groznice, slikarstvo je ponovo rođeno! Umjetnici su imali priliku da se zatvore u atelje i da rade, zbog pandemije, a kolekcionari su povećali kupovinu onlajn, tako da su oboreni rekordi prodaja slika na onlajn galerijama 2020. i početkom 2021. godine. Nije prodao sliku samo onaj umjetnik koji se potrudio da mu se to ne desi. Neki umjetnici su se vratili slikarstvu kao što je Damijen Hirst koji je prije toga bio više u konceptualnim vodama. Imala sam priliku da vidim njegove impresivne slike procvata japanskih trešanja prošle godine u Parizu u “Fondation Cartier pour l'Art Contemporain”.

GLAS: “Focus Art Fair” u okviru kojeg će Vaši radovi biti izloženi osvrće se posebno na postpandemijski period i umjetnost u tom kontekstu, te je tako tema nazvana “Focus Art Fair”. Šta je tačno postpandemijski period donio i kako se to odrazilo na umjetnost?

PAIĆ: Sad kad su galerije otvorene imamo priliku da vidimo realizovane ideje iz oblasti likovne umjetnosti koje su čekale da budu izložene. Umjetničke instalacije i performansi su možda bili više “na čekanju” za vrijeme pandemije. Lakše je bilo biti slikar u periodu zatvorenosti ili kreirati digitalnu umjetnost. Trenutna situacija je da treba opstati. Rat u Ukrajini je uticao na krizu koja je prožeta kroz sve pore društva i utiče i na umjetnost. Onaj ko je već izgradio reputaciju lakše će se održati, ali onaj ko je tek na početku može imati teži period, što ne bi trebalo da obeshrabri iste. Umjetnik može sve!

GLAS: Koliko je mogućnosti za umjetnike širom svijeta, kao što je ova i koliku podršku dobijaju ili mogu da dobiju što se toga tiče?

PAIĆ: Mnogi umjetnici mogu da dobiju ovakve prilike ako imaju kvalitetan rad i samoodrživu umjetnost. Ako zavise od institucija i sponzora to otežava učešće na važnim internacionalnim događajima. Ta samoodrživost jeste ono što je meni omogućilo da učestvujem na izložbi jer su moje slike glavni sponzori, a dobila sam još 20 odsto sufinansiranje iz budžeta Republike Srpske. Naravno, značila bi mi veća podrška, jer se radi o ogromnim troškovima, ali bar nisam morala odustati od ove prilike. Koliko god da je bilo teško uklopiti se u ovaj sistem kao umjetnik, ja sam registrovala umjetničko stvaralaštvo i doprinosim budžetu RS kroz plaćanje doprinosa, poreza i obaveza zahvaljujući prodaji umjetnina u inostranstvu. Po meni je to ispravan put, da doprinosimo, a ne samo da tražimo. Kad doprinosimo onda imamo pravo i da tražimo.

GLAS: Kakve su, prema Vašem mišljenju, izlagačke mogućnosti u Republici Srpskoj. Da li su trenutni izložbeni prostori dovoljni i kakve promjene bi trebalo da se dese na tom polju?

PAIĆ: Ima dovoljno izložbenih prostora i kulturnih ustanova, ali su neke od njih rezervisane za uzak krug umjetnika ili ne koriste u potpunosti prostorne kapacitete i vrijeme. Jedino sam imala priliku da izlažem u Banskom dvoru i mogu samo da dam sve pohvale toj ustanovi.

GLAS: Kako umjetnici i mladi umjetnici da (pre)žive od onoga što stvaraju?

PAIĆ: Nema formule, ali ima nekih sigurnih odabira - puno rada (produktivnost), puno učenja, upornost, strpljivost i tolerantnost. Umjetnici kad završe akademiju tek tad trebalo bi da počnu da se bore, a najčešće se tad uplaše i odaberu neki siguran posao koji često presudi da ne budu umjetnici. Neko im je rekao da tu nema hljeba, a oni su poslušali. Poslušnost i umjetnost ne idu zajedno, treba imati karakter i misliti svojom glavom.

Planovi

GLAS: Na čemu još trenutno radite? 

PAIĆ: Za sad sam usmjerila pažnju na izložbu u Parizu, ali u podsvijesti planiram sljedeću godinu i imam ideje za nove radove u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana