Žele da Muzej »Stara Hercegovina« postanu regionalni muzej

Radmila Đević
Žele da Muzej »Stara Hercegovina« postanu regionalni muzej

Foča - Muzej "Stara Hercegovina" mogao bi uskoro da preraste u regionalnu ustanovu kulture, a o pokretanju ove inicijative razgovarali su predstavnici muzeja, direktor republičkog Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i predstavnici opštine Foča.

Direktor muzeja Branka Dragičević kaže da bi prerastanje u regionalnu ustanovu donijelo rukovodstvu muzeja nove obaveze sa kojima bi se sigurno mogli nositi.

- S obzirom na to da je naš muzej jedini u gornjem Podrinju, od Trebinja do Bijeljine trenutno nema nijedne muzejske ustanove, možemo obuhvatiti građu iz Novog Goražda, Čajniča, Rudog. Želja nam je da prerastemo u regionalni muzej. Imamo podršku Zavoda, opštine i trudićemo se da i to realizujemo - rekla je Dragičevićeva.

Direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Slobodan Nagradić kaže da su neophodne mjere republičkih institucija i organa vlasti, da bi se ta ideja mogla realizovati.

- Da li će do toga doći, mi ne možemo procijeniti, ali je važno da prepoznajemo potrebu da muzej u Foči postane regionalni - rekao je Nagradić.

Predstavnici Zavoda i opštine Foča dogovorili su da će u narednom periodu tražiti mogućnosti za iznalaženje finansijskih sredstava sa lokalnog i republičkog nivoa za zaštitu i revitalizaciju centralnog spomenika Bitke na Sutjesci u NP "Sutjeska".

Muzej "Stara Hercegovina" počeo je i sa pripremama za proslavu šest decenija postojanja i rada. Proslava jubileja sastojaće se iz bogatog programa koji će rukovodstvo Muzeja osmisliti zajedno sa opštinom i Zavodom.

- Želja nam je da organizujemo taj jubilej na visokom nivou. Pripremamo jedan naučni skup, naravno, ukoliko se za to iznađu sredstva, a nadamo se da će biti, važno je da smo na vrijeme počeli, imamo godinu pred sobom da se pripremimo. Stručne savjete i ideje nam je pružila opština i Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa - rekla je Branka Dragičević.

Stalne postavke

Kroz četiri stalne postavke Muzej "Stara Hercegovina" najbolje svjedoči o ovom kraju Srpske, istoriji, običajima, imenima, potkrepljujući sve sačuvanim fotografijama i predmetima. Postavke "Foča u prošlosti", "Etnografska postavka", "Bitka na Sutjesci" i "110 dana fočanske republike" privlače sve veću pažnju javnosti. Na godišnjem nivou ostvare i po 2.000 posjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana