Zbornik “Lična biblioteka kao portret čovjeka i vremena” prezentovan u NUB RS: Priče o bibliotekarima, piscima i slikarima

I. B.
Zbornik “Lična biblioteka kao portret čovjeka i vremena” prezentovan u NUB RS: Priče o bibliotekarima, piscima i slikarima

BANjALUKA - Tematski zbornik “Lična biblioteka kao portret čovjeka i vremena” predstavljen je publici juče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Riječ je o zborniku koji sadrži 21 rad o 30 ličnih biblioteka koje se nalaze u bibliotekama Srpske.

Dokumentarista savjetnik u NUB RS Vanja Šmulja za “Glas Srpske” je istakla da je povodom stogodišnjice od rođenja Dušana J. Đonovića, najznačajnijeg legatora Narodne i univerzitetske biblioteke RS, prošle godine bio planiran stručno-naučni skup.

- Kako usljed pandemije skup nije mogao biti održan, odlučili smo da radove objavimo u tematskom zborniku i da na taj način obilježimo ovaj, za biblioteku, veoma značajan jubilej. U knjizi se pominju mnoga značajna imena iz srpske kulturne istorije - rekla je Šmulja.

Naglasila je da je priča o ličnim bibliotekama uvijek priča i o njihovim zavještaocima.

- Kako i  naslov knjige kaže, ovdje su na jednom mjestu sabrane priče o bibliotekarima, piscima, slikarima, oficirima, prevodiocima, profesorima, trgovcima, vajarima, arhitektama, kompozitorima ili učesnicima u prelomnim događajima iz novije nacionalne istorije. Zajedničko im je samo jedno - ljubav prema knjizi - kazala je Šmulja.

Dodala je da su neka od tih imena Đorđe Pejanović, Vasa Čubrilović i Veselin Masleša.

-  Neka imena su pak poznata samo u užim krugovima profesije, kao što su Dušan Đonović, Risto Trifković, Svetislav Mandić, Vlastimir Peričić i Dara Sekulić. A neka su opet gotovo nepoznata i tekstovi objavljeni u zborniku izvode ih na horizont kulturne javnosti, poput Mihaila Nikolića, Miloša Somborskog ili Đorđa Kostića - objasnila je ona.

Ispričala je da lične biblioteke nastaju dugo te da ih vlasnici zbiraju znalački, s ljubavlju i strasno.

- I kada ih ostavljaju nekom u nasljeđe obično biraju nekog ko će, na neki način, nastaviti priču koju su oni započeli - rekla je Šmulja i dodala da je ovaj zbornik zbog toga i svjedočanstvo o tome da je njihovo povjerenje u institucije kulture bilo opravdano i da su te knjige stigle u prave ruke.

Izdavač knjige je NUB RS. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana