Zbog ocjene da su -bitange uništile Jugoslaviju- Šerbedžiji prijeti bojkot

Srna
Zbog ocjene da su -bitange uništile Jugoslaviju- Šerbedžiji prijeti bojkot

Zagreb - Glumac Rade Šerbedžija izazvao je revolt i bijes hrvatskih "braniteljskih udruženja" i Ministarstva branitelja zbog ocjene da su "bitange uništile Jugoslaviju", pa neka udruženja traže da mu se zabrani rad u Hrvatskoj u periodu od pet godina.

"Od Ministrastva unutrašnjih poslova Hrvatske tražimo izricanje zabrane nastupa gospodina Radeta Šerbedžije u dvorani žVatroslava Lisinskogž u Zagrebu, zakazanog za 22. decembar 2016. godine, zbog ozbiljnog ugrožavanja bezbjednosti prouzrokovanog revoltom veterana izazvanim javnim istupom Šerbedžije", piše u zahtjevu.


Pamflet protiv Šerbedžije potpisali su Hrvatska braniteljska narodna stranka, Hrvatska mreža domoljuba, Udruga "Gavran", Hrvatski klub, Udruženje udovica hrvatskih branitelja, a dijeli se na ekstremnim desnim portalima.

Njima smeta Šerebdžijina izjava data na Sajmu knjiga u Beogradu da su "bitange zavadile običan narod".

"Od tih bitangi nije se mogla spasiti divna Jugoslavija. Nije važno ko je više stradao, čije su žrtve najbrojnije, jer nismo smjeli dozvoliti da jedan pošten i častan čovjek izgubi život u Jugoslaviji.

Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa. Nismo se mogli civilizacijski nositi sa istorijskim trenutkom", rekao je Šerbedžija, a to je razljutilo i hrvatskog ministra branitelja Tomu Medveda.

Uzalud je Šerbedžijin advokat Čedo Prodanović u obraćanju Medvedu naveo da se istup Šerbedžije "u suštini može svesti na izražavanje pacifističkog stava i osudu negativnih pojava, implikacija i posljedica koje su ratna događanja na prostoru bivše Jugoslavije izazvala".

"Tom prilikom, Rade Šerbedžija nije pomenuo niti aludirao u bilo kojoj rečenici na domovinski rat, hrvatske branitelje, stradalnike ili hrvatske ratne heroje. Isto tako, nije pominjao Tribunal u Hagu, kao niti suđenja koja su pred njim sprovođena", navedeno je u Prodanovićevom obraćanju.

Međutim, ministar branitelja ostao je uporan u svojoj intrepretaciji Šerbedžijinog istupa.

"Ministarstvo hrvatskih branitelja ima obavezu čuvanja vrijednosti i tekovina pravnog, legitimnog, odbrambenog i oslobodilačkog domovinskog rata na ponos hrvatskih branitelja, ratnih stradalnika i svih građana Hrvatske", navodi Medved u odgovoru Šerbedžiji.

Hrvatski portali procjenjuju da bi Šerebdžija u budućnosti mogao imati problema prilikom svojih umjetničkih nastupa u toj zemlji, jer mu sadašnja vlast u Hrvatskoj nije naklonjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana