Zbirka “Žežljevina” Slobodana Ristovića promovisana u Rogatici

Sreten Mitrović
Zbirka “Žežljevina” Slobodana Ristovića promovisana u Rogatici

ROGATICA - “Da mi je da budem sunce i Drinu isušim, da je u suvoj obući mogu preći oni koji beže pred lavežom noža” dio je od tri cjeline pjesme “Majčin vrisak” iz zbirke pjesama pod naslovom “Žežljevina” autora Slobodana Ristovića iz Rogatice, koja je sinoć promovisana u Narodnoj biblioteci “Vojislav Lubarda” u Rogatici.

O ovoj zbirci pjesama, koja je 16. po redu za koju je pjesme napisao ovaj plodni stvaralac lijepih riječi rođen u Čajetini a, kako reče, “živi sa obe strane Drine, u Rogatici i na Beloj zemlji kod Užica”, kroz pjesme, ali i prozu, jer je autor i šest izdatih knjiga počev od 1982 do 2001. godine, na svojevrsnoj pjesničkoj večeri govorili su, uz autora, i profesori Saša Knežević i Zorica Panić.

Otvarajući ovo uspješno pjesničko veče, direktorka rogatičke biblioteke Nada Radulović, rekla je da je Ristović stari znanac onima koji su ljubitelji pjesništva, lijepih riječi i istine koje duboko zaviruju u ono što jesmo mi sami, ljudi sa vrlinama i manama, sa svojim nemirima, nedoumicama, željama i htjenjima koje se ponekad kose sa moralom, sa tradicijom naših ognjišta, očeva i djedova i utapaju u majčine suze sa, kako Ristović pjeva, “gujama ispod kućnog praga, koje se nastanjuju ispod košulje i zaviruju u srce”.

Ovom zbirkom, rekao je profesor Saša Knežević, sa ukupno 111 pjesama, Slobodan Ristović pokušava da sačuva od gubljenja i zaborava neke iz našeg jezika riječi koje su žrtva vremena u kome živimo.

- Prvi utisak nakon iščitavanja bilo koje Slobodanove pjesme je upečatljivo snažan, a ono ne može biti površno, već posvećeno i pomno, jer njegov fond riječi kojim barata nije svakidašnji, niti selektivno frazerski, već duboko refleksiran, pa ogoljen, uman, mudar i delimično mističan, prepun kovanica, uz korišćenje starih reči i izraza sa smislenim značenjem, eufonijskim zvučenjem te ritamskom tačnošću, strogo definisane forme i još određenijim značenjem, gde sve ima svoju  precizno određenu namenu što istovremeno govori o kakvom se vrhunskom stvaraocu radi - zabilježio je recenzent Rade Vučićević.

Pauze između govornika na ovoj manifestaciji kulture popunjavao je mladi gitarista iz Rogatice Đorđe Konjokrad.  

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana