Zbirka nakita Muzeja Republike Srpske u Gornjoj Stubici

SRNA
Zbirka nakita Muzeja Republike Srpske u Gornjoj Stubici

Banjaluka - Muzej Republike Srpske će u srijedu, 27. novembra, u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici predstaviti izložbu "Zbirka nakita Etnološkog odeljenja Muzeja Republike Srpske", što će biti prvo gostovanje autorskom izložbom u Hrvatskoj, saopšteno je iz Muzeja Srpske.

Na izložbi će biti prikazan 161 eksponat, odnosno različite vrste nakita za glavu, vrat, grudi i struk, te nakit za ruke.

Biće prikazane i fotografije iz fotodokumentacije Muzeja Republike Srpske koje prikazuju na koji način se nakit nosio.

Autori izložbe su viši kustos etnolog Danijela Đukanović i viši kustos etnolog Vladimir Đukanović, a likovno rješenje uradila je viši muzejski tehničar dokumentarista Ljiljana Korać.

Izložbom nakita Muzej Republike Srpske do sada je gostovao u više gradova Republike Srpske, BiH i Srbije, a ovo je prvi put da gostuje u Hrvatskoj.

Iz Muzeja Republike Srpske ističu da je saradnja sa Muzejom u Gornjoj Stubici počela pregovorima o istraživanju starih zanata i zajedničkim učešćem u IPA fondovima.

Polovinom maja ove godine u Muzeju Republike Srpske gostovala je izložba "Staklo i priča o staklaru" iz Muzeja na otvorenom - Staro selo Kumrovec, dok će polovinom decembra gostovati izložba ovog muzeja "Tradicionalne dječije igračke".

Izložba u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici biće otvorena u 18.00 časova, a predstavlja nastavak saradnje između Muzeja Republike Srpske i Muzeja Hrvatskog Zagorja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana