Završeno snimanje filma “Glumčina” o Zoranu Radmiloviću: Neprolazna glumačka veličina sačuvana u vremenu

Ilijana Božić/Agencije
Završeno snimanje filma “Glumčina” o Zoranu Radmiloviću: Neprolazna glumačka veličina sačuvana u vremenu

Posljednja klapa snimanja dokumentarnog filma “Glumčina” o legendarnom glumcu Zoranu Radmiloviću, u režiji Vladimira Ristića, a prema scenariju Milana Cacija Mihajlovića, završena je u Beogradu i Novom Sadu.

Veliki Zoran Radmilović napustio nas je prije 36 godina, a ostao je upamćen po nevjerovatnom talentu te po tome što je bio dobar čovjek i kolega. Na pomen njegovog imena nemoguće je ne pomisliti na Bilija Pitona iz filma “Maratonci trče počasni krug” ili na “Radovana Trećeg”, zbog kojeg je publika hrlila u pozorište.

Novi film “Glumčina” predstavlja važan i bogat dokument o neprolaznoj veličini kakva je bio Radmilović, a u ovom ostvarenju o tome svjedoče mnoga poznata imena, kao što su reditelji Goran Marković i Zdravko Šotra.

Kuća “Siti produkcija” iz Niša saopštila je da posljednji segment filma predstavlja razgovor sa ovim velikanima koji su bili veoma bliski prijatelji i saradnici Zorana Radmilovića.

Film će po strukturi biti mozaičnog tipa, tako da će imati jednu liniju koja će pratiti svjedočanstva glumca Milana Mihajlovića na nivou biografskih podataka, zanimljivosti, anegdota i nekih do sada neobjavljenih priča. Takođe, sadržaće i pomenuta svjedočanstva ljudi koji su godinama sarađivali sa Radmilovićem u pozorištu i na filmu.

Autori su istakli da su ti fragmenti ispunjeni emocijama te da stoga predstavljaju apsolutno bogatstvo i pravi legat.

Glumac Milan Caci Mihajlović sa Zoranom Radmilovićem je radio 13 godina u mnogim predstavama, ne samo u “Radovanu Trećem”. Zbog toga je  pristao da svoja sjećanja prenese ljudima koji realizuju film “Glumčina”, ali i zato što smatra da je Radmilović zaslužio da se o njemu prenese što više autentičnog sadržaja.

Reditelj Vladimir Ristić izjavio je za srpske medije da je snimanje filma bilo opterećeno epidemiološkom situacijom, ali da su i pod takvim uslovima uspjeli da rad privedu kraju.

- Smrt Zorana Radmilovića afirmacija je života umetnosti, života u očevima i deci koji su gledali njegove predstave, u starijim i novim generacijama koje i dalje gledaju njegova televizijska i filmska ostvarenja - rekao je Ristić i dodao da su posljednji kadrovi snimljeni u Vojvodini.

Naglasio je da mnogo prikupljenog materijala neće moći da uđe u finalnu verziju ostvarenja te da bi stoga trebalo podržati ideju producenta Paunovića o realizaciji TV serije.

Film će premijerno biti prikazan na pozorišnom festivalu “Dani Zorana Radmilovića” i to povodom dva jubileja, a to su 75 godina od osnivanja zaječarskog pozorišta i 30 godina od osnivanja festivala.

Anegdota

U toku izvođenja jedne od predstava “Radovan Treći” Zoran Radmilović je ugledao dvije žene koje su ustale i povikao sa scene: “Gde ćete vas dve, mamu vam...? Je l? Na pišanje?” Milan Caci Mihajlović je pričao da je njih na sceni tada bilo sramota te da su te dvije žene propadale u zemlju. Ispričao je da su nakon završetka predstave u garderobu došli admiral Branko Mamula, njegov pratilac Radovan i njihove supruge, one dvije dame. Mamula im je čestitao, a Radmilović je samo govorio: “Hvala, gospođo, molim, gospođo”, a kasnije im je jedan vojnik donio gajbicu viskija, bijelog i crnog vina kao poklon od Mamule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana