Završeno 12. izdanje festivala "Uhvati film "

Ilijana Božić
Završeno 12. izdanje festivala "Uhvati film "

BANjALUKA- Film "Neki novi Brodvej" u režiji Denisa Bojića bio je prikazan na platnu posjetiocima Filmskog festivala "Uhvati film Banjaluka" treće završne večeri.

Gledajući film gledaoci su doživjeli maraton emocija. Ovo vrhunsko ostvarenje Denisa Bojića nagrađeno je čak 18 puta.

-Najponosniji smo na nagradu UNICEF koja je, čini mi se, i najvrednija kada je sama definicija i njegov uspjeh u pitanju- kazao je Bojić koji je na radost, kako organizatora tako i publike, bio gost festivala.

Istakao je da ovo nije film o Daunovom sindromu, nego da je ovo film o ljudskim potencijalima, ljubavi, mogućnostima, prepoznavanju onog pored vas. 

-Ovo je film o ideji da smo svi jednaki samom činjenicom da smo rođeni, da smo ljudi- kazao je Bojić.

Filmski festival "Uhvati film" obuhvata projekcije filmova na temu invalidnosti i o životima osoba s invaliditetom, s ciljem da se razbiju predrasude i mijenjaju perspektive, a samim tim i da se da podrška filmskim stvaraocima koji stvaraju filmove na temu života osoba s invaliditetom.

Završno veče "Uhvati film" festivala posjetio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je ovom prilikom direktorici Festivala Dušici Lipovac i cjelokupnoj organizaciji čestitao na godinama entuzijazma.

-Nemoguće je da mijenjamo društvo ako svako od nas ne mijenja svijest. Važno je to što ovaj festival nije namijenjen samo onima koji su akteri filmova. Najmanje vama je namijenjen, jer vi to sve znate. Suština je probuditi svijest kod drugih- istakao je Stanivković i dodao da će Grad nastaviti da podržava "Uhvati film" festival.

Banjalučka publika je u finalnoj noći "Uhvati film" festivala uživala i u razgovoru sa Zoranom Jelićem, direktorom Centra za socijalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Down syndrom", i Dušicom Lipovac, direktoricom Filmskog festivala "Uhvati film".
Festival je sufinansiran sredstvima Audio-vizuelnog centra Republike Srpske i Grada Banjaluka.

Filmski festival "Uhvati film" nastaviće i u narednim godinama da teži ka ostvarenjeu svog cilja- promijeniti perspektve rušenjem svih barijera i razbijanjem svih predrasuda.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana