Završene Šantićeve večeri poezije

Srna
Završene Šantićeve večeri poezije

Mostar - Održavanjem večeri mladih pjesnika, u Mostaru je završena manifestacija "Šantićeve večeri poezije" koju organizuju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" i Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Gusle".

Potpredsjednik SPKD "Prosvjeta" Ranko Čvoro rekao je da su 97. "Šantićeve večeri poezije" protekle u duhu sa Šantićevim opredjeljenjima.

On je dodao da je pjesničko veče mladih pjesnika poslalo lijepe, zdrave i dobronamjerne poruke.

"Samo mladi pjesnici mogu nastaviti ono što je tradicija i kultura grada i što je u funkciji zbližavanja i lijepog drugovanja", naglasio je Čvoro.

Na sinoćnjoj pjesničkoj večeri učestvovali su Veselin Gatalo, Viktor Stojkić, Ivan Vrljić, Anes Oručević i mlade pjesnikinje Ivana Vezilić i Milica Radovanović.

Veselin Gatalo, koji je i moderirao pjesničko veče, naglasio je da je Mostar veliki grad koji je imao velike ljude poput Šantića, Svetozara i Vladimira Ćorović, Jovana Dučića koji je tu živio, Musu Ćazima Ćatića i mnoge druge.

"Svi mi imamo korijene. Korijeni su nam zajednički ili nam se dodiruju. Bez njih ne možemo maknuti i oni su ti koji nas tjeraju da nadrastemo sami sebe. Poezija je jedan od načina da to učinimo", istakao je Gatalo.

Ivan Vrljić kaže da je Šantić kosmopolita i jedan od najvećih pjesnika čija su se djela uvijek čitala iznova.

Anes Oručević istakao je da je Šantić jedan od najvećih poeta sa Balkana. "On je prije svega bio čovjek, pa tek onda pjesnik", kaže Oručević.

Milica Radovanović izrazila je zadovoljstvo što učestvuje na "Šantićevim večerima poezije", navodeći da upravo u Šantiću vidi pjesnički uzor, te da neke njene pjesme nose naziv po Šantićevim zapisima.

"Šantićeve večeri poezije" počele su 5. oktobra, a u okviru manifestacije Petar Božović je izveo monodramu "Čegović", predstavljeni su zbirka pripovjedaka "Zanovijet" Olge Bikar, knjiga "Rat i mir u Bosni" Mirjane Kusmuk, "Folklorno nasljeđe Srba u Bradini" autora Gorana Kovačevića, te tekst "Slikarska domišljatost Filipa L. i Vronskog" autora Damjana Šantića.

Svi programi su održani u Vladičanskom dvoru u Mostaru, dok je veče pod nazivom "Nevesinje-druga Šantićeva kuća" održano u Nevesinju, u saradnji sa tamošnjim SPKD "Prosvjeta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana