Završena ljetna škola Akademije Andrić

Željka Domazet
Završena ljetna škola Akademije Andrić

Višegrad - U organizaciji Odjeljenja za književnost i Odjeljenja za orijentalistiku Andrićevog instituta u Andrićgradu, završena je Ljetna škola Akademije "Andrić", na kojoj su učestvovali studenti iz Republike Srpske i Srbije.

Tema ovogodišnje škole je "Kultura sjećanja", u okviru koje su studenti pripremili izlaganje iz oblasti književnosti i filmskog ili dokumentarnog stvaralaštva.


Profesor Milivoj Nenin sa Univerziteta u Novom Sadu rekao je da treću godinu dolazi na ovu akademiju.

"Različita predavanja su bila, a ove godine sam govorio o zaboravljenom žNedeljnikuž, koje je uređivao Miloš Crnjanski", dodao je Nenin.

On je istakao da je veoma značajno da se održavaju ove ljetne škole jer studenti dolaze sa različitih strana i imaju priliku da upoznaju kolege i profesore i nauče nešto novo.

Student Filološkog fakulteta u Beogradu Predrag Jelenković rekao je da su predavanja na ovoj školi bila veoma dobra i da su iskustva sa predavanja pozitivna.

"Tema ove škole je interesantna, jer studiram turski jezik i književnost. Na predavanju sam govorio o Mehmed paši Sokoloviću, jer me to povezalo sa kulturom sećanja", dodao je Jelenković.

On je naglasio da je u ovoj školi saradnja savršena sa profesorima i kolegama koji su imali različite teme na predavanjima.

Jelenković je rekao da Andrićgrad spaja više kultura i nacija i da je to mjesto na kojem su svi dobrodošli.

Studenti su, pored predavanja eminentnih profesora sa univerziteta u Republici Srpskoj i Srbiji, imali priliku da, učestvovanjem u diskusionim tribinama razmijene svoja dosadašnja iskustva u istraživačkom radu i da uživaju u projekcijama filmova, obilasku Andrićgrada i Višegrada i drugim aktivnostima.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana