Završena Ljetna škola akademija Andrić

Srna
Završena Ljetna škola akademija Andrić

Andrićgrad - U Andrićevom institutu u Andrićgradu, dodjelom sertifikata završena je druga Ljetna škola akademija "Andrić" koja je okupila 20 studenata iz Srbije i Republike Srpske.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Vesna Polovina rekla je novinarima da su studenti tokom Ljetne škole, zajedno sa profesorima, uspjeli da pređu kulture od Japana, Balkana, Turske do naše zemlje, upoznajući književnost, folklor i različite oblike umjetnosti.

"Saznali smo dosta o našoj kulturi, ali i o drugim kulturama i shvatili ono što je zajedničko svima, što je ljudsko i ne samo da smo preneli znanja, nego smo uzajamno doprineli razumevanju i obogatili i proširili svoja znanja", istakla je Polovina.

Ona je napomenula da se govorilo o tome, kako se različite kulture u dodiru sporazumijevaju i prave mostove, a da nam je to ostalo kao nasljeđe još od Ive Andrića.

Profesor Filološkof fakulteta u Beogradu Ksenija Ajkut rekla je da su polaznici bili zainteresovani za oblasti o kojim se govorilo.

"Bilo je različitih tema iz više oblasti o kojima se govorilo, a smatram da će studentima ovo predavanje biti od velike koristi i pomoći, da rade interdisciplinarne studije i da koriste informacije koji su dobili", istakla je Ajkut.

Ona je izrazila zahvalnost organizatorima i tvorcu Andrićgrada Emiru Kusturici, te istakla da je boravak u Andrićgradu fascinantan, kao i sama koncepcija grada.

Učesnik ove škole Ivona Ilić sa Univerziteta u Novom Sadu rekla je da se u Ljetnoj školi govorilo o upoznavanju srpske, njemačke, turske i japanske kulture.

"Mislim da Andrićgrad predstavlja mesto pravog susreta kulture. Danas imamo priliku da čujemo da mnogi veliki gradovi ističu multikulturalnost kao svoje značajno obeležje, dok je to samo prividna multikulturalnost, jer imamo slučaj da veliki gradovi prihvataju sve što im se nametne od nekih agresivnih kultura i da sklanjaju sa strane sve što šredstavlja našu tradiciju", kaže Ilićeva.

Ona je dodala da u Andrićevom institutu postoji velika svijest o srpskoj kulturi, ali da se razvija i internacionalni duh. kraj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana