Završena 23. likovna kolonija Rakani

Agencije
Završena 23. likovna kolonija Rakani

Novi Grad - Izložbom djela, nastalih tokom Likovne kolonije Rakani, na obali rijeke Une završena je ova manifestacija koja je održana uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i opštine Novi Grad.

Pomoćnik ministra za kulturu Srpske Irena Soldat Vujanović rekla je da su kolonije prilika za mlade umjetnike, koji možda ne mogu organizovati samostalne izložbe, da se predstave javnosti.

Ona je podsjetila da je Likovna kolonija Rakani među najstarijim u BiH koja je vrata otvorila domaćim, ali i umjetnicima iz drugih zemalja.

Vujanovićeva je navela da je ovogodišnja podrška Ministarstva bila simbolična zbog velikog broja kolonija u Republici.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić smatra da je značajno što se u Novom Gradu nastavlja još jedna tradicija, te da se pokazalo da je Novi Grad grad umjetnosti i sporta.

Ovogodišnji učesnici Kolonije bili su Čedomir Kesić i Dragoslav Husar iz Pančeva, Milan Marin iz Umaga, Boris Eremić iz Prijedora, Una Salimović iz Bihaća, Nataša Jovanić, Saša Vasić, David Drobnjak i Nikola Kašterović iz Banjaluke, Sanja Stupar, Davor Mulalić, Dalibor Rađenović i Danijela Kolundžija iz Novog Grada.

Čedomir Kesić je izrazio veliko zadovoljstvo što je učestvovao u Koloniji čiji su osnivači slikari Stojan Ćelić i Boško Karanović.

“Znam da su ranijih godina ovdje stvarale brojne moje kolege”, rekao je Kesić, dodajući da će sa ove manifestacije ponijeti samo lijepe uspomene.

Boris Eremić rekao je da je inspiraciju za svoja djela našao u rijeci Uni. “Radio sam i ranije ciklus apstrahovane forme vrbe i ovaj put sam se odlučio za taj motiv”, naveo je Eremić.

Dokumentarist Galerije u Novom Gradu Mirjana Drljača rekla je da je tokom ovogodišnje manifestracije nastalo 28 slika koje će umjetnici ostaviti u fundus Likovne kolonije Rakani.

“Zbirka sada broji oko 540 djela i svake godine se obogaćuje novim”, naglasila je Drljača.

Likovna kolonija Rakani zvanično je počela u petak, 9. avgusta, izložbom djela nastalih tokom prošlogodišnje Kolonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana