Završena 15. Likovna kolonija “Sreten Stojanović”

Srna
Završena 15. Likovna kolonija “Sreten Stojanović”

PRIJEDOR- Na Kozari je danas završena 15. Likovna kolonija “Sreten Stojanović” u okviru koje je devet umjetnika prethodnih šest dana stvaralo umjetnička djela koja će biti predstavljena u Muzeju “Kozara” 28. avgusta.

Direktor prijedorskog Muzeja “Kozara” Dragana Mamić rekla je novinarima da je kolonija protekla u radnoj i pozitivnoj atmosferi i predivnom ambijent.

-Selektor Danko Brkić učinio je izvanredan potez, te pozvao kao učesnike eminentne i istaknute slikare u svijetu umjetnosti što će biti i dodatni kvalitet ove kolonije - istakla je Mamićeva.

Selektor i jedan od učesnika kolonije Danko Brkić rekao je da je to što je predložen da bude selektor Likovne kolonije “Sreten Stojanović” nosilo određenu težinu i veliku odgovornost.

-Vodio sam računa da to budu istaknuti likovni stvaraoci. Tu su bile različite generacije različitog senzibiliteta, tehnike i različitog karaktera i razmišljanja o slici - rekao je Brkić.

Brkić, koji je do sada tri puta učestvovao na koliniji, rekao da je ove godine radio portret Diane Budisavljević.

-Njenim požrtvovanjem, zalaganjem i rizikom spaseno je više od 12.000 djece uglavnom sa Kozare. To je bio razlog da uradim portret i da joj na svoj način zahvalim - rekao je Brkić.

On je naveo da su među učesnicima bili Mira Maoduš, profesor Zdravko Milinković i grafičar Risto Antunović, potom Andrea Krnetić, Ljubica Miljković i Nataša Jurošević.

-Budući da Akademija umjetnosti u Banjaluci ove godine obilježava 25 godina među učesnicima kolonije su bili i polaznici prve i zadnje generacije Marin Milutinović i Dajana Ćuk, koja je i dobitnik nagrade za slikarstvo Akademije umjetnosti za prošlu godinu - rekao je Brkić.

Među najmlađim učesnicima bila je Dajana Ćuk, koja je rekla da joj je od velikog značaja što je bila dio Likovne kolonije jer je imala priliku da razmjenjuje iskustva sa drugim umjetnicima.

Jedan od učesnika bio je i profesor Zdravko Milinković koji je na Kozari bio prvi put prije 15 godina, dodajući da ga je posebno dojmio izbor selektora da se sretnu umjetnici različitih generacija.

Izvršni organizator Likovne kolonije je Muzej Kozare, a pokrovitelj grad Prijedor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana