Završen Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2021”: Trijumf emotivne priče o odrastanju

Branislav Predojević
Završen Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2021”: Trijumf emotivne priče o odrastanju

BANjALUKA - Dodjelom nagrada završen je 14. međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2021”, a Gran pri festivala otišao je u ruke režisera Hani Dombe i Toma Kourisa za film “Dobiti perje”.

Žiri u sastavu Milan Trenc (Hrvatska), predsjednik, te članovi Drago Vejnović (BIH) i Igor Đurić (BIH), donio je ovu odluku jednoglasno, nagradivši ovaj film francusko-izraelske koprodukcije glavnim priznanjem festivala.

- Članove žirija film je osvojio tehnički predivno izvedenom i toplom pričom koja, koristeći unikatnost stop-motion animacije, kroz minuciozni dizajn karaktera i vrlo životnih međuljudskih situacija, priča o odrastanju i prihvatanju sebe onakvim kakav jesi - rekao je Milan Trenc.

Nagradu za kreativnost i umjetnički izraz dobio je  film “Kao rijeka” autorke Sandre Desmazieres, francusko-kanadske koprodukcije. 

- Poetski koristeći animaciju, autorka nam prenosi vrlo intimnu ispovijest, koja koristeći cikličan način pripovijedanja uvlači gledaoca duboko u svijest glavnih aktera filma, razdvojenih tragičnim okolnostima - naveo je žiri.

Nagradu za tehniku animacije dobio je film “Pilar” za najbolju 2D animaciju, autora Ingvea Bolija, J.J. Eping i Diane van Houten iz Holandije.

U pitanju je ostvarenje koje na dopadljiv način koristi živopisnost slikarskih medija, uz pomoć kojih potpuno uspijeva u namjeri da ispriča priču o onom divljem u nama.

Ilustracijski i animacijski, prava je poslastica za oko, te je kao takav zaslužen pobjednik u ovoj kategoriji. 

Ostvarenje “Let” dobilo je nagradu za najbolju 3D animaciju i rad je  autora Karlosa Gomeza i Mire Sagrado iz Španije.

- Strah je uvijek veći dok ga savladavamo sami, ali uz malu pomoć prijatelja, sve je lakše. Omaž stilu pripovijedanja koji smo svi kao djeca voljeli, ovaj film sjajno koristi 3D animaciju, kreirajući svijet u kom drugarstvo pobjeđuje sve nedaće - glasi objašnjenje žirija.

Ostvarenje “Vidiš li ih ti”, autora Bruna Razuma iz Hrvatske, dobilo je nagradu  za najbolju lutka animaciju. U pitanju je film koji se bavi ozbiljnim psihičkim stanjem glavnog aktera, a kreativnom upotrebom stop-motiona, svjetla i naracije gledaoca drži budnim i u iščekivanju razrješenja svake naredne scene. Nagradu za najbolji dječiji film dobija “Pištov rođendan!” autorke Sofije Kendel iz Rusije. Specijalno priznanje dodijeljeno je filmovima “Točak života” autorke Tamare Maksimović iz BiH, “Posljednja večera” autora Pjotra Dumale iz Poljske i “Mister Pit i željezni konj”, autora Kilijana Vilima iz Švajcarske.

Manjak podrške

Festival je ove godine održan u najskromnijem izdanju do sada, kako zbog pandemijskih okolnosti, tako i zbog slabe podrške institucija, koje su, nažalost, skromno podržavale kulturne događaje, uključujući i Festival animiranog filma. I pored odsustva ozbiljnije podrške, na festivalu su ove godine u konkurenciju takmičarskog program ušla 42 filma, u dječiji takmičarski 11,  u program Panorama 22 i Ex Yu panoramu 11. Najviše prikazanih filmova bilo je iz Francuske, Poljske, Rusije, Španije i Hrvatske. Festival je ponudio presjek savremene svjetske animacije, pa su i ove godine u programu bili posljednji filmovi poznatih svjetskih animatora Pola Drizna, Pjotra Dumale i Žorža Švicgebela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana