Završen Dukafest: Nagrađeni autori iz Holandije i Njemačke

Milanka Mitrić
Završen Dukafest: Nagrađeni autori iz Holandije i Njemačke

BANjALUKA - Dodjelom nagrada najboljim ostvarenjima i projekcijom nagrađenih filmova u Gradskom pozorištu "Jazavac" zatvoren je sedmi Međunarodni festival studentskog filma "Dukafest".

Najbolji igrani film povratničkog izdanja ovog festivala je ostvarenje holandske autorke Florens Bouvi "Do kraja svijeta", a najboljim dokumentarnim filmom proglašen je "Ap­pa­lac­hi­an Hol­ler" njemačkog režisera Matijasa Laveckog.

Za najbolju montažu nagrađeno je ostvarenje "My na­me is Petya" Darije Binevske iz Rusije, koja je uz Anastasiju Sazikinu i montirala ovaj film, a priznanje je uručeno pomoćniku režisera Romanu Nikitinu. Nagradu za najbolju kameru dobio je film "I've Got So­met­hing For You Too" u režiji Poljaka Ive Kondefera, uz fotografiju Natalije Pijetč. Nagradu za najbolju režiju dobio je David Jovanović iz Srbije za film "Divan dan".

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković navela je da je festival pokazao kako se saradnjom obrazovnih institucija i nevladinog sektora može učiniti mnogo za kulturu u Srpskoj.

- Konstatovali smo da Republici Srpskoj nedostaje ovakva vrsta festivala, jer studentski film pruža priliku mladim ljudima da predstave široj javnosti svoj rad. Mi raspolažemo mladim i perspektivnim kadrom, a da bi ti mladi kadrovi postali kvalitetni umjetnici, treba da im pružimo priliku - rekla je Đakovićeva.

Uz ceremoniju uručenja nagrada prikazane su i video-poruke nagrađenih režisera.

- Tokom prethodna četiri dana mogli smo pogledati filmove koji su nastajali širom planete i bilo bi nam drago da su autori svih prikazanih filmova ovdje s nama, ali to nije bilo moguće iz objektivnih razloga. Zbog toga su nagrade, u ime onih koji nisu prisutni, preuzeli studenti smjera produkcije Akademije umjetnosti u Banjaluci - pojasnili su organizatori "Dukafesta".

Organizatori "Dukafesta" su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženje za podsticaj i razvoj kulture i umjetnosti KROV.

"Dukafest" je nastao u čast nesrećno nastradalom kolegi i prijatelju, studentu filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti Dušku Dukiću Duki.

Na sedmom "Dukafestu" prikazano je 47 studentskih ostvarenja iz cijelog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana