Završen 4. “Balkan fest”: Praznik muzike u Gradišci i Banjaluci

Branislav Predojević
Završen 4. “Balkan fest”: Praznik muzike u Gradišci i Banjaluci

BANjALUKA - Talentovana umjetnica Olja Babić iz Bratunca sveukupni je pobjednik festivalskog programa “Evropa pjeva”, koji je u okviru 4. Međunarodnog muzičkog festivala “Balkan fest” održan u Banjaluci.

U konkurenciji 20 takmičara iz regiona koji su nastupili na ljetnoj sceni “Stara Ada”, prema ocjenama stručnog žirija, pokazala je najviše pjevačkog umijeća. 

Festivalski program “Evropa pjeva” obuhvatio je tri takmičarske grupe uzrasta od 8 do 31 godine. Pjevali su mladi talenti iz regiona, od Bugarske do Italije, uglavnom pobjednici ili učesnici drugih festivala u Evropi. Izvodili su domaće i svjetske hitove. Prva mjesta po takmičarskim kategorijama osvojili su Ana Ajduković iz Vukovara, Hrvatska (8 do 14 godina), Nikolina Čakalj iz Gradiške (od 14 do 18 godina) i duet Gaja Elena i Enej Stanovnik iz Ptuja, Slovenija. 

Druge nagrade po kategorijama osvojili su Lena Vujanić iz Beograda, Valentina Mališević iz Sremske Mitrovice i Danilo Milosavljević iz Banjaluke. Na treća mjesta su se plasirali Maša Gašić i Helena Zorić (dijele treće mjesto u konkurenciji djece), Ena Gogić iz Kikinde i Ana Marija Vasiljević iz Istočnog Sarajeva.  

Na četvrtoj festivalskoj večeri pod nazivom “Prvi aplauz”, koja je imala autorski karakter, za najbolju kompoziciju proglašena je pjesma “Jedan dan”, autora Ognjena Cvekića iz Novog Sada. Pjesmu je izvela Milica Dumanovski iz Banjaluke. Drugonagrađeni kompozitor je Đovani Segreti Bruno iz Italije, a treću nagradu za kompoziciju dobila je Neja Volčić iz Slovenije. 

Takmičare je ocjenjivao žiri u sastavu: Mladen Matović, kompozitor i dirigent, Maja Tatić, urednik u muzičkoj produkciji Radio televizije Republike Srpske, Perica Vrhovac, muzički producent, Milan Smiljanić, muzički pedagog, aranžer i kompozitor i Siniša Zelić, muzički producent. Dragoljub Sladojević, umjetnički direktor festivala, kaže da je festival ove godine podignut na novi nivo produkcije u svakom pogledu.

- Festival smo ove godine u svakom smislu podigli na viši nivo, kako pjevački tako scenski i organizaciono. Raduje talas novih pjevača čije vokalne sposobnosti mnogo nadmašuju njihov uzrast. Ove godine imali smo i osnovnu postavku festivalskog orkestra koji namjeravamo dalje širiti i razvijati u pravcu velikog revijskog orkestra - rekao je Sladojević.

Prije takmičarskih nastupa u Banjaluci u ponedjeljak i utorak “Balkan fest” je održan u Gradišci sa istim programom, ali drugim festivalskim žirijem. Sabiranjem ocjena oba žirija izabrani su takmičari kojima su dodijeljene nagrade na festivalskim večerima u Banjaluci. Generalni pokrovitelj festivala je Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, uz podršku Ministarstva prosvjete, grada Banjaluka i grada Gradiške.

MLADI

Nagrađeni mladi izvođači “Prvog aplauza” po kategorijama, od prvog do trećeg mjesta su: od 8 do 14 godina Mia Ištvanić (Hrvatska), Viktor Kolmar (Hrvatska) i Petar Ugren iz Srpca (BiH). 

U kategorijama od 14 do 18 godina: Viktoria Asenova (Bugarska), Milica Dumanovski Banjaluka i Stefania Angelova Bugarska i u kategoriji odraslih od 18 do 31 godine Neja Volčić (Slovenija), Emin al Juneid (Bugarska) i Boris Marković (Brod-BiH).  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana