Završen 38. saziv likovne kolonije u Srpcu: Bardačke umjetnine nadilaze prostor i vrijeme

D. J.
Završen 38. saziv likovne kolonije u Srpcu: Bardačke umjetnine nadilaze prostor i vrijeme

SRBAC - Umjetnost na Bardači opstaće zauvijek i pored svih nedaća koje su zadesile ovaj prirodni rezervat, poput isušivanja jezera i protjerivanja ptica, a pravi dokaz za to je likovno-ekološka kolonija koja neprekidno djeluje od 1984. godine.

Ovo je izjavio istoričar umjetnosti Aleksandar Saša Grandić na zatvaranju 38. saziva bardačke kolonije u Domu kulture u Srpcu, u kojem je učestvovalo 14 akademskih slikara iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, FBiH i Republike Srpske.

Grandić je rekao da je svaki od umjetnika, kroz poetiku likovnog iskaza, donio zanimljive sadržaje na svojim radovima, koji će oku posmatrača predstaviti ljepote Bardače i prirode uopšte.

- U povelji koja je napisana prilikom održavanja prvog saziva stoji da je ovo interplanetarna kolonija i na ovaj način poručujemo svim živim bićima van naše planete da umjetnost na bardačkoj koloniji živi i da ovdje postoje duša, ljubav i energija koji će vječno da brane istinu, pravdu i ljepotu života - naveo je Grandić.

Akademska slikarka Jelena Vušurović, koordinator umjetničke galerije u Cetinju, naslikala je čak sedam umjetnina. Među njima je jedan dio sa tematikom iz njenog čuvenog ciklusa o bikovima, a izradila je i nekoliko aktova i apstrakcija na temu Bardače, od kojih je jednoj dala ime “Bardačka filharmonija”.

- Toliki broj slika svjedoči da uvijek dobijem posebnu energiju kada dođem u Bardaču, u kojoj se nalazim već treći put, a zaljubila sam se u nju na prvi pogled. Na moju kreativnost uticao je i umjetnički sklop slikara i njihova energija, kao i cjelokupna organizacija kolonije - rekla je ona.

Na završnoj izložbi predstavljeno je 50 umjetničkih radova, od kojih će najvredniji ući u fundus kolonije, koji broji više od 650 slika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana