Završen 37. saziv likovno-ekološke kolonije “Bardača - Srbac”: Oslikana borba sa nevidljivim neprijateljem

D. J.
Završen 37. saziv likovno-ekološke kolonije “Bardača - Srbac”: Oslikana borba sa nevidljivim neprijateljem

Srbac - Likovno-ekološka kolonija “Bardača - Srbac” već decenijama povezuje ljude različitih sinergija i usmjerenja, ostavši žarište kulture, ljubavi i ljepote i postavši naše zavještanje za budućnost, izjavio je istoričar umjetnosti Aleksandar Saša Grandić iz Banjaluke na završnoj večeri 37. saziva bardačke kolonije, koja je organizovana proteklog vikenda u Centru za kulturu i sport u Srpcu.

Učešće na koloniji je uzelo 14 akademskih slikara iz Beograda, Banjaluke, Gradiške i Prijedora, koji su, zbog pandemije virusa korona, umjesto u Bardači ove godine slikali u svojim domovima.

Govoreći o okolnostima koje su zadesile bardačku koloniju, Grandić je slikovito pojasnio da u ljudskom životu postoji borba sa vidljivim i nevidljivim silama i demonima, a jedan od nevidljivih je i korona, koju, kako kaže, niko nije vidio, a ljudi od nje strepe i umiru.

- Kada se susretnemo sa nevidljivim, tu počinjemo da mislimo o životu, a tada smo na korak do umjetnosti. Umjetnik je onaj koji je zapitan šta je to život, šta mu je smisao, šta ga i određuje, a suština svega je ono bez čega ničega nema - priroda. Na ovim djelima imamo protest, bunu na uništenje prirode, jer šta čovjek može da očekuje od prirode ako je uništava - rekao je Grandić.

Stručni saradnik Centra za kulturu i sport Stevan Umljenović rekao je da je kolonija bila uspješna, bez obzira na specifične uslove rada i dodao da se njeno održavanje nije dovodilo u pitanje, jer su umjetnici stvarali čak i za vrijeme ratnih dejstava.

- Željeli smo i ove godine da ugostimo veći broj slikara iz okolnih zemalja, ali nam to epidemiološka situacija nije dozvoljavala. Najbitnije je da smo održali njen kontinuitet i sa 28 novih slika obogatili fundus kolonije u kojem se nalazi više od 600 umjetničkih djela - rekao je Umljenović.

Akademski slikar i član Umjetničkog savjeta kolonije Zdravko Krulj rekao je da se pandemija odrazila na rad slikara, što se vidi na ovogodišnjim radovima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana