Završen 21. međunarodni sajam knjige Banjaluka 2016.: Književna avantura opravdala očekivanja čitalaca i izdavača

Mirna Pijetlović
Završen 21. međunarodni sajam knjige Banjaluka 2016.: Književna avantura opravdala očekivanja čitalaca i izdavača

Banjaluka - Svi oni kojima je pisana riječ duševna hrana imali su priliku da od 13. septembra pa sve do juče uživaju u magiji knjige i druženju sa književnicima iz cijelog svijeta na 21. međunarodnom sajmu knjige Banjaluka 2016, u organizaciji "Glasa Srpske".

Ni kiša, koja je uporno "kupala" ulice Banjaluke, nije spriječila one najupornije da i posljednji dan sajma dođu u dvoranu "Borik" i pazare omiljeno štivo kojim će obogatiti svoju privatnu biblioteku ili obradovati neku dragu osobu najljepšim poklonom umotanim među korice, koje samo naslućuju dugo iščekivanu avanturu.

Ovogodišnja sajamska avantura ponudila je različite sadržaje za sve uzraste, ali i za najistančanije ukuse kada je u pitanju izbor literature, kao i šarolikost žanrova raznih izdavača.

Tako su školarci organizovano dolazili na Sajam knjige najduže se zadržavajući ispred štanda Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, gdje su kupovali, pored udžbenika za tekuću školsku godinu i lektire.

U njihovim rukama tako su se našli isključivo domaći pisci poput Petra Kočića, Branka Ćopića, Jovana Dučića, Ive Andrića i mnogih drugih.

Oni koji vole i uče strane jezike zadržavali su se na štandu "Kembridž centra", gdje su kupovali rječnike, ali i knjige na engleskom jeziku te se informisali o kursevima za učenje stranih jezika.

Ove godine na Sajmu knjige predstavila se i ugledna izdavačka kuća iz Beograda "Filip Višnjić", a njihov direktor Dejan Mastilović nije krio zadovoljstvo posjećenošću i predstavljanjem u Banjaluci.

- Za izdavačke kuće sajmovi su najvažniji događaji na kojima obavezno moraju prisustvovati. Ove godine smo rado došli u Banjaluku na Sajam knjige i moram istaći da smo jako zadovoljni - kazao je Mastilović.

Istakao je da su se posjetiocima sajma predstavili sa nekoliko kapitalnih izdanja istorijske tematike, po kojima je, između ostalih, ova ugledna izdavačka kuća i poznata.

- Posetiocima smo ponudili ekskluzivne primerke vrhunskih knjiga koje smo izdali prošle godine. Prva je "Uspon i pad Trećeg rajha" Vilijama R. Širera, a reč je o delu koje je prvi put prevedeno i štampano u zemljama bivše Jugoslavije. To je najznačajnije delo o istoriji nacističke Nemačke, njenom nastanku i propasti - istakao je Mastilović.

Pažnju čitalaca je privuklo i djelo opšta istorija Prvog svjetskog rata Dž. Dž. Mejera "Svet se ruši", takođe prvi put objavljena na našim prostorima kao cjelina koja, kako kaže Mastilović, obuhvata sva ratišta, pripreme za Prvi svjetski rat, tajne i javne sastanke, pa detalje koji opisuju završetak rata i kapitulaciju Njemačke.

- Kao treće kapitalno izdanje posetiocima sajma ponudili smo i delo savremenog ruskog pisca Nikolaja Luginova "Tako veli Džingis-kan". Roman ima dva toma i napisan je na 1.400 stranica, a interesantan je još i zbog toga što će čitalac u njemu, bez obzira na prohujalih osam vekova, naći mnoštvo analogija sa današnjim životom - pojasnio je Mastilović.

Ono što je najbitnije za ovu izdavačku kuću, kaže Mastilović, je prevod Frica Fišera "Posezanje za svetskom moći", a riječ je o najznačajnijem istoričaru 20. vijeka koji u svom djelu govori o tome kako je Njemačka u potpunosti odgovorna za izazivanje Prvog svjetskog rata.

- Fišer u ovom delu govori i o Gavrilu Principu i atentatu u Sarajevu, a uzima ih kao usputnu pojavu koja nije ni na šta presudno uticala, jer se Nemačka svakako bila spremila da u narednih 30 dana krene na Rusiju i Francusku - otkriva dio iz ovog djela Mastilović.

Takođe, posjetioci su na ovom štandu kupovali i djela domaćih autora iz Srbije i Republike Srpske koji pišu poeziju i prozu, a neki od njih su Radomir Andrić, koji je ovogodišnji dobitnik pjesničke nagrade "Vasko Popa", te Adam Puslojić koji je za svoj književni rad nagrađen u Rumuniji.

Ono što je privuklo pažnju posjetilaca je, kako promocija, tako i prodaja jubilarnog izdanja knjige "S planine i ispod planine, i druga proza" Petra Kočića, koju je izdala Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske u Banjaluci.

O djelu su na promociji, koja je održana u okviru Sajma knjige, govorili direktor nacionalne biblioteke Ljilja Petrović-Zečić, kao i profesor Ranko Popović.

Sumirajući utiske, rukovodilac "Glasovog" Sajma knjige Petra Ivić istakla je da se na smotri pisane riječi posjetiocima predstavilo 80 izlagača i izdavača, a kuriozitet ove godine je bio izuzetan program koji je održan u okviru prvih Međunarodnih susreta književnika. Susrete su organizovali Udruženje književnika Republike Srpske, uz podršku "Glasa Srpske".

- Svaka godina organizovanja ovako važnog kulturnog događaja za Banjaluku i Republiku Srpsku donosi nove izazove, koje uz velike napore, trud i ljubav prema knjizi i pisanoj riječi, nadam se, uspješno prevazilazimo. Izuzetno smo zadovoljni ponudom izdavača i izlagača, kao i posjetom ljubitelja knjige i književnosti - kazala je Ivićeva.

Ona je dodala da se zatvaranjem kapija ovogodišnjeg već počinje sa pripremama idućeg, 22. međunarodnog sajma knjige Banjaluka 2017. s ciljem podizanja ljestvice još više, kako u organizaciji, tako i u masovnosti uglednih inostranih književnika, ali i respektabilnih izdavačkih kuća iz svjetskih zemalja.

Promocija

Promocija romana "Ne bih ovo mogla bez tebe" autorke Brankice Damjanović održana je proteklog vikenda na Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci. Knjiga je krunisana nagradom Novosadskog književnog kluba i tematski se nastavlja na prethodni roman "Dobro je". Za dva mjeseca očekuje se štampanje njene posljednje knjige iz trilogije priča "Rukopis moga brata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana