Završen 11. "Kustendorf klasik", prva nagrada Matiji Spasojeviću

GS
Završen 11. "Kustendorf klasik", prva nagrada Matiji Spasojeviću

MEĆAVNIK - Na Mećavniku je večeras, na sceni pod otvorenim nebom svečano završen 11. "Kustendorf klasik" koji je u proteklia četiri dana, po tradiciji i ideji osnivača Emira Kusturice, okupio i mlade muzičke talente ali i proslavljene svjetske i domaće muzičke umjetnike.

Dodjeljene su nagrade najboljima po oceni stručnog žirija, a svečanost zatvaranja festivala počela je pjesmom "Tamo daleko" koju su ovog puta na Mećavniku izveli studenti muzičari, učesnici takmičarskog programa iz Rusije i Belorusije.

U konkurenciji 37 mladih muzičkih talenata iz Rusije, Belorusije i Srbije, po ocjeni stručnog žirija koji su činili dirigent Mihail Golikov, naš proslavljeni pijanista i profesor na FMU u Beogradu Vladimir Milošević i kompozitorka i gitaristkinja, Maja Le Ru Obradović, pobjednik ovogodišnjeg 11. "Kustendorf klasika" je violinista Matija Spasojević sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Njemu je pripala nagrada "Zlatna matrijoška". Druga nagrada i "Srebrna matrijoška" pripala je pijanisti Sergeju Paženovu sa Muzičke akademije u Omsku, a treća nagrada i "Bronzana matrjoška" saksofonisti Dimitriju Šuvalovu sa Beloruske muzičke akademije u Minsku.

"Specijalnu Zlatnu matrijošku" dobila je klasa harmonikaša sa Fakulteta muzičke umetnosti iz Niša, u kojoj su Marija Ratkov, Petar Bešović i Nemanja Čamagić.

Festival je zatvorio Emir Kusturica najavivši da uskoro počinje snimanje novog filma, odnosno da se nakon muzike vraća filmu.

"Poslednji roman ruskog pisca Vodolaskina, dao je jednu sliku sovjetske Rusije, gde junak Čagin sve pamti i ništa ne može da zaboravi. Njega životni zaplet uvodi u dramu, u kojoj gubi ljubav svog života jer ga angažuju kao špijuna. Najpametnija rečenica u tom romanu glasi: životna ideja je uvek jača kada je u pitanju fikcija, mnogo je snažnija od realnosti. Ona artikuliše i život pobednika i onih koji će pobediti idući put. Ne bih vas više zadržavao", rekao je domaćin i osnivač festivala Emir Kusturica, a prenosi RT Balkan.

Na zatvaranju festivala, izveden je  jedistveni projekat kompozitora Aleksandra Sedlara, dramska opera "Šum šume preko polja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana