Zatvorena Likovno-ekološka kolonija “Bardača - Srbac”: Likovno bogatstvo važno kulturno blago Srpske

Dejan Jovičić
Zatvorena Likovno-ekološka kolonija “Bardača - Srbac”: Likovno bogatstvo važno kulturno blago Srpske

SRBAC - Likovno-ekološka kolonija u Bardači ima bogat fundus koji broji 874 slike, čija je materijalna vrijednost neprocjenjiva, a još je značajnija njihova umjetnička vrijednost jer se radi o značajnoj kulturnoj zaostavštini koja će jednog dana krasiti prostorije buduće galerije u Srpcu.

Ovo je izjavio direktor Centra za kulturu i sport Srbac Radovan Mitraković na zatvaranju 41. saziva bardačke kolonije koja je okupila 13 akademskih slikara iz Poljske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske uz četvoro studenata iz Srpca, Gradiške i Cetinja koji studiraju na Akademiji umjetnosti.

Mitraković je rekao da je poseban značaj u tome što danas na Bardači staraju unuci renomiranih slikara koji su bili začetnici kolonije.

- Iako Bardača već godinama nije ono što je bila, ona je i dalje nepresušna inspiracija slikarima iz cijelog svijeta. Od 11 vještačkih jezera u kojima je uzgajana riba, više nije ostalo nijedno, a postoji još samo ribolovačko jezero Stublaja. Poručujem svima da nećemo odustati kako bi ovo ponovo postao prirodni rezervat u pravom smislu riječi, sa životinjskim svijetom koji će se jednog dana ovdje vratiti - rekao je Mitraković.

Na temu “Vapaj ptica Bardače” stvaralo je i deset polaznika škole slikanja sa kojima je radila akademska slikarka Jelena Vušurović iz Cetinja, a jedna od njih je i učenica Dijana Vukotić iz Poveliča kod Srpca koja kaže da je veoma pogađa devastacija ovog močvarnog područja.

- Jako volim životinje, a ovdje u Bardači je sve manje ptica zbog ekološke katastrofe koja nas je zadesila. Nadam se da će kolonija u budućnosti potrajati i da će dolaziti sve veći broj umjetnika iz drugih zemalja kako bi se pročulo za Bardaču i poslala poruka u svijet da se ovo istinsko prirodno blago mora sačuvati - rekla je Vukotićeva.

Zamjenik načelnika opštine Srbac Vladimir Gužvić kaže da je jedan od prioriteta lokalne vlasti da se bardačke umjetnine sačuvaju od propadanja jer su sadašnji uslovi u kojima se skladište veoma nepovoljni.

- Zbog toga smo krenuli u proces adaptacije prostora nekadašnjeg Doma mladih koji će biti pretvoren u galeriju slika, gdje će biti izložena stalna postavka djela sa kolonije i smještene sve slike koje su nastale od osnivanja kolonije do danas. U toku je druga faza radova i očekujemo skori završetak, što će značajno pozicionirati opštinu Srbac na mapi slikarstva u Republici Srpskoj - rekao je Gužvić.

Tokom 41. saziva bardačke kolonije bila je organizovana i akcija pod nazivom “Biramo najuređeniji životni i radni prostor”, a pobjednica takmičenja je Snježana Marić iz Inađola kod Srpca kojoj je na završnoj večeri uručeno jedno od umjetničkih djela nastalih na ovogodišnjem sazivu.

Učesnici 41. saziva bardačke kolonije bili su slikari Jola Kitovska i Marijuš Kitovski iz Poljske, Ljiljana Nedeljkov, Verica Čupić, Žarko Đukić i Svetlana Miladić iz Srbije, Marinko Šarić iz Hrvatske, Nataša Popovska iz Makedonije, Jelena Vušurović i Irena Martinović iz Crne Gore, Milovan Čikić, Mladen Stajčić i Mile Sredojević iz Republike Srpske i studenti Sara Vušurović iz Cetinja, Boban Ilinčić iz Gradiške te Nevena Stančić i Milica Vrhovac iz Srpca.

ISTORIJAT

Likovno-ekološka kolonija “Bardača” (ili Likovno-ekološka kolonija “Bardača - Srbac”) je jedna od najstarijih jugoslovenskih likovnih kolonija i najstarija likovna kolonija u BiH. 

Inicijativa za osnivanje je potekla na ostrvu Ižu od strane akademskog slikara Rajka Petkovića 1983. godine, a osnovana je 1984. godine u prirodnom rezervatu Bardača u opština Srbac. Kolonija na Bardači nije prekidana ni tokom rata, te je u tom periodu, pored likovne i ekološke orijentacije, bila i humanitarna pošto je ratnih godina svu zaradu od prodaje slika davala djeci poginulih boraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana