Zatvoren treći Salon stripa u Bratuncu

Srna
Zatvoren treći Salon stripa u Bratuncu

BRATUNAC - U Narodnoj biblioteci u Bratuncu danas je završen treći Salon stripa čiji je pokrovitelj bila bratunačka opština.

U okviru ovog događaja organizovani su razgovori i usmene edukacije o nastanku i načinu izrade stripova, zatim izložba i bazar stripa koji su pobudili veliko interesovanje ljubitelja ove vrste umjetnosti, posebno mladih.

Danas su organizovane radionice i praktična edukacija i obuka zainteresovane djece za izradu stripova. Odvojene radionice organizovane su za zainteresovane učenike svih bratunačkih osnovnih škola koji su radili u grupama, kao i za članove Udruženja hendikepirane djece regije Birač “Leptir” čije je sjedište u Potočarima kod Srebrenice.

Organizator Predrag Milić rekao je Srni da je cilj organizovanja Salona stripa popularizacija ove kulturne oblasti, posebno među mladima, kao i promocija lokalne zajednice kroz strip, te da je ova dvodnevnog manifestacija opravdala očekivanja ljubitelja stripa.

Salon stripa posjetio je veliki broj djece, ali i odraslih zaljubljenika ove umjetnosti i onih koji su odrastali čitajući stripove.

Priređena je foto-izložba, kao i izložba izdanja Udruženja strip autora i ljubitelja stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”.

Predstavljena su najnovija izdanja ovog udruženja, a o načinu pisanja i izrade stripa govorili su predsjednik udruženja Zoran Pejić, te autori Zdravko Knežević, Milorad Vitanović, Boro Marinović iz Republike Srpske i Aleksa Gajić i Dušan Mladenović iz Srbije.

Pejić je rekao da ovo udruženje ima najbolje promocije u Bratuncu i da autori rado dolaze u ovo mjesto, kao i da su prijatno iznenađeni interesovanjem Bratunčana za njihovo stvaralaštvo.

Bilo je riječi i o dostignućima i stanju u ovoj oblasti, održano je predavanje o istoriji i načinu stvaranja stripa, te druženje autora sa ljubiteljima ove umjetničke forme.

Želja organizatora Salona stripa, kao i učesnika jeste da se nastavi tradicija organizovanja ovih susreta i narednih godina i druženja autora stripa sa mladima i svim ljubiteljima ovog vida stvaralaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana