Zatvoren beogradski sajam knjige: Povelja uspjeha za ANURS

Priredila: Aleksandra Glišić
Zatvoren beogradski sajam knjige: Povelja uspjeha za ANURS

Beograd - Priznanje Povelja uspjeha za najtraženiju knjigu na štandu Republike Srpske na beogradskom sajmu pripalo je Akademiji nauka i umjetnosti RS za djelo "Otrovne biljke i njihovi otrovni sastojci", čiji je autor Vaskrsija Janjić.

Uručujući Povelju uspjeha direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović je rekao da je knjiga akademika Janjića s pravom proglašena najtraženijom i naglasio da je riječ o djelu urađenim prema najvišim standardima nauke. Naveo je da je konkurencija na štandu Republike Srpske bila velika i da su gotovo sve izložene knjige bile predmet interesovanja sajamske publike.

Predstavnik Akademiji nauka i umjetnosti RS akademik Slobodan Remetić istakao je da je Janjić jedan od najuglednijih članova Akademije i višedecenijski naučni pregalac.

- Nagrada dolazi u prave ruke. Akademija se tim djelom ponosi, a autor knjige čini čast svim institucijama i društvima čiji je član - kazao je Remetić.

Vaskrsija Janjić kaže da je zadovoljstvo tim veće kad se ima u vidu činjenica da stručne knjige nemaju tako široku popularnost kao književna djela.

- Nagrađena knjiga je plod višedecenijskog istraživanja. Postoji oko 10.000 vrsta biljaka čiji sastojci mogu biti veoma opasni za ljude i domaće životinje. Čak neke biljke mogu izazvati kancer kod ljudi - naglasio je Janjić.

U najužem izboru za Povelju uspjeha bile su i knjige "Položaj nacionalnih manjina u postdejtonskoj BiH" Slobodana Nagradića, "Rat i mir u Bosni" Mirjane Kusmuk, "Ispovijest ludaka" Gorana Vračara i "Kliničko ispitivanje funkcija autonomnog nervnog sistema" prof. dr Vlade Đajića.

Inače, na ovoj smotri pisane riječi predstavljena su 42 autora iz Srpske.

Na 61. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji je zatvoren juče, najbolji izdavači po ocjeni žirija sajma su "Laguna" i "Klio". Novinari su svoje glasove dali "Geopoetici", kao najboljem i najprofesionalnijem izdavaču.

Nagradu "Dositej Obradović", koja se dodjeljuje stranom izdavaču najzaslužnijem za promociju srpskih knjiga i pisaca, ove godine dobio je moskovski Centar knjige "Radomino".

Dječija literatura

Posljednji dan za promocije izdanja iz Republike Srpske bila je subota, kada je predstavljena i edicije dječije književnosti "Ježurko", koju uređuje Predrag Bjelošević, a grafički oblikuje Kosta Milovanović. Bjelošević je govorio o teškoćama koje su, kao i kod svakog većeg početka, neizbježne i radosti koju čovjek osjeća kad u tome uspije. Milovanović kaže da su u ovoj ediciji zastupljeni samo najbolji u toj oblasti, pa mu nije bilo teško da te književne slike pretoči u grafičke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana