Zaostavština Desanke Maksimović na Cetinju

Agencije
Zaostavština Desanke Maksimović na Cetinju

Cetinje - Izložba rukopisne zaostavštine Desanke Maksimović "Ostaviću vam jedino reči..." otvorena je danas u Nacionalnoj biblioteci "Đurđe Crnojević" na Cetinju.

"Iz bogate zaostavštine koju je donedavno sa najvećim poštovanjem čuvala njena najbliža rodbina izdvojen je tek mali, najreprezentativniji deo građe koji svedoči o umetničkom stvaralaštvu pesnikinje, kao i o njenom intimnom svetu", rekla je jedan od autora izložbe Mirjana Stanišić.

Ona je navela da je izložba podijeljena u nekoliko segmenata, a najobimniji dio čine originali rukopisa pjesama koji do sada nikada nisu bili izloženi javnosti, među kojima su i bilješke, koncepti, prve i posljednje verzije tekstova i prepisa pjesama za čitanje.

"Zanimljiv segment čine i njena lična dokumenta, a iz bogate prepiske koja je sačuvana, izdvojene su pozivnice ambasadora raznih država za svečanosti i prijeme, razglednice, telegrami, čestitke", istakla je Stanišićeva.

Osim prepiske sa književnicom Ivom Radivoljnom, prevodiocem Olgom Kustasovom, izložena je i prepiska sa crnogorskim književnikom Radovanom Zogovićem, kao i Njegoševa nagrada koja je Desanki Maksimović uručena 1984. godine.

"Ova izložba rukopisne zaostavštine Desanke Maksimović prilika je da zavirimo i u našu ličnu prošlost, u dane kada smo sa Desankom tražili pomilovanje za pjesme, pjesnikinje, mađioničare... To je prilika i da se uvjerimo da ona nije bila samo velika pjesnikinja, ona je bila iznad svega veliki čovjek i bezrezervni prijatelj pjesnicima u nevolji, prijatelj za sva vremena. Ona je bila žena koja je samo voljela", rekla je direktor Biblioteke Jelena Đurović.

Na otvaranju izložbe glumica Dragica Tomas, u pratnji gitariste Borjana Radovića, čitala je odlomak govora Desanke Maksimović sa dodjele Njegoševe nagrade i izbor iz njene poezije.

Izložba "Ostaviću vam jedino reči..." je gostujuća izložba Narodne biblioteke Srbije, koja ove godine obilježava 20 godina od smrti velike srpske pjesnikinje.

Izložba je organizovana u skladu sa Protokolom o saradnji koji su u oktobru prošle godine potpisali direktori nacionalnih biblioteka Crne Gore i Srbije.

Autori izložbe su Mirjana Stanišić, Biljana Kalezić i Brankica Resan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana