Zaokružena manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj"

Srna

Banjaluka - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Muzeju savremene umjetnosti Srpske u Banjaluci izložbu pod nazivom "Evropski fenomeni" iz kolekcije Galerije Matice srpske, u okviru manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj".


"Ova izložba pokazuje koliko je plodonosna saradnja Galerije Matice srpske i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske", rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da Srpska na mnogo načina sarađuje sa Srbijom u oblasti kulture, da je ova izložba rezultat jedne takve saradnje, te da se zajednički radi na mnogim projektima.

Trivićeva je podsjetila da dugogodišnja saradnja koja je dala dosta rezultata traje na osnovu potpisanog protokola o saradnji Muzeja sa Galerijom Matice srpske.

Pomoćnik ministra kulture Srbije Danijela Vanušić rekla je da se otvaranjem večerašnje izložbe zaokružuje manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj".

"Ponosni smo što je ove godine ta manifestacija obeležena bogatim programom, iako smatramo da ne treba posebno da se predstavljamo jedni drugima. Naši kulturni stvaraoci se dobro poznaju i sarađuju, a u okviru ove manifestacije uvek imamo nešto novo da pokažemo jedni drugima", istakla je Vanušićeva.

Ona je navela da postavka izložbe obrađuje evropske fenomene umjetnosti, spaja različitosti.

Upravnik Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski rekla je da je ova izložba nastala prošle godine u okviru godine posvećene Evropskom kulturnom nasljeđu, navodeći da su među autorima djela u postavci poznati Uroš Predić, Paja Jovanović, Sava Šumanović, Petar Dobrović, ali i niz manje poznatih autora.

"Odlučili smo da ne tražimo evropske majstore, već da u našem slikarstvu tražimo evropske vrijednosti i odlučili se za četiri teme izložbe - sloboda, raznolikost, progres i nasleđe, da pokažemo da se u našoj nacionalnoj umetnosti mogu prepoznati evropski fenomeni", istakla je Bugarski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana