Zakon (ne)ide na štetu biblioteka

Radmila Đević
Zakon (ne)ide na štetu biblioteka

Foča - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske želi novim zakonom o bibliotečko-informacionoj djelatnosti da bolje uredi ovu oblast, ali ne na štetu rada biblioteka.

Rečeno je ovo "Glasu Srpske" u resornom ministarstvu, nakon što su se prethodnih dana u javnosti ponovo pojavile polemike i osude od Društva bibliotekara RS na nacrt zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti, koji bi u aprilu bio upućen Vladi RS na usvajanje.

U Ministarstvu su dodali da rade na pripremi nacrta zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti, a da će više detalja o samom tekstu biti dostupno javnosti kada ovaj nacrt bude pripremljen.

- Biblioteke će svakako imati mogućnost da dostave svoje primjedbe na tekst nacrta, koje će Ministarstvo potom razmatrati - rekli su u resornom ministarstvu.

Sa druge strane, Društvo bibliotekara RS oštro je osudilo nacrt zakona o bibliotečkoj djelatnosti RS, jer kako kažu, nije pretrpio veće izmjene u odnosu na nacrt iz 2013. godine.

U Društvu bibliotekara smatraju da je nacrt veoma loše urađen, a da zakonska rješenja koja se odnose na finansiranje matičnih i narodnih biblioteka dovode u pitanje izgradnju jedinstvenog bibliotečko-informacionog sistema i obavljanje matične funkcije, dok bibliotečka djelatnost prestaje biti djelatnost od opšteg interesa.

- Smatramo da je nacrt neutemeljen i za nas neprihvatljiv. Predviđa se da biblioteke prelaze na finansiranje iz budžeta lokalnih zajednica, ali to je kod nas nemoguće. Nijedna lokalna zajednica to ne može da priušti, jer bi se time urušile biblioteke i mnogi bibliotekari bi ostali bez posla. Primjena bi značila da gradovi i opštine moraju na sebe preuzeti sve troškove poslovanja sedam matičnih i 42 narodne biblioteke, što podrazumijeva plate zaposlenih, pa čak i režijske i materijalne troškove. Vlada time neće učiniti nikakve vidljive uštede, stvoriće se samo nesporazumi na relaciji RS i jedinica lokalnih vlasti - rekla je Stojka Mijatović, predsjednik Društva bibliotekara RS.

Urušavanje

Nacrt zakona je tendenciozan i smišljen da se uruši bibliotekarstvo Srpske, koje je od vitalnog značaja za opstanak RS, smatraju iz Društva bibliotekara RS.

- Ovaj prednacrt je rađen prema obrascima zakona zemalja u okruženju, ne vodeći previše računa o stepenu razvijenosti i specifičnosti uređenja RS - rekla je Stojka Mijatović

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana