Zadužbina "Petar Kočić": Nagrade književnicima Jovanu Zivlaku i Aleksandru Jugoviću

Srna
Foto: GS

BANjALUKA - Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd dodijelila je nagradu za cjelokupno književno stvaralaštvo "Kočićeva knjiga" književnicima Jovanu Zivlaku iz Novog Sada za 2020. godinu i Aleksandru Jugoviću iz Beograda za ovu godinu.

Odluku je jednoglasno donio žiri koji su činili književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković, saopšteno je iz Zadužbine "Petar Kočić". Vukolić, koji je i predsjednik Zadužbine "Petar Kočić", istakao je da je Jovan Zivlak jedan od najznačajnijih naših živih pisaca, što najbolje potvrđuju njegove mnogobrojne knjige i priznanja.

"Zivlak je poznat pjesnik, esejista, priređivač, urednik, prevodilac, kulturni poslenik najšireg formata, dobitnik velikog broja domaćih i međunarodnih književnih nagrada, izazov za prevodioce, ali i ljubitelje poezije u drugim jezičkim sredinama", naveo je Zivlak.

Član žirija Mladen Vesković istakao je da je dobitnik nagrade za ovu godinu, Aleksandar Jugović, jedan od najautentičnijih glasova savremene srpske književnosti i autor koji dosljedno u svojim poetskim, proznim i dramskim književnim djelima fikcionalizuje život čovjeka na Balkanu u svim njegovim komičnim i tragičnim vidovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana