Zaboravljena priča F. Skota Ficdžeralda objavljena 75 godina nakon njegove smrti

Priredila: Mirna Pijetlović
Zaboravljena priča F. Skota Ficdžeralda objavljena 75 godina nakon njegove smrti

Prinston - Kratka priča kultnog američkog pisca F. Skota Ficdžeralda "Temperatura", otkrivena u arhivima Prinston univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama, konačno je objavljena 75 godina poslije smrti autora "Velikog Getsbija".

Endru Gali, urednik magazina "The Strand", naletio je na Ficdžeraldovu priču od 8.000 riječi dok je "kopao" po njegovim papirima na Prinstonu. Objavio ju je prvi put u novom izdanju magazina, pored radova Iana Rankina i T. Džefersona Parkera.

- Kada mislimo na Ficdžeralda, obično nam padaju na pamet tragični romani koje je napisao, poput "Getsbija" i "Blaga je noć", ali "Temperatura" pokazuje da nije bio ništa manje kompetentan i stručan kao pisac kratkih priča koji je bio sposoban da napiše priče sofisticirane komedije - rekao je Gali.

On je dodao da Ficdžerald nije mogao da ne iskoristi svoje satiričke sposobnosti i da se ruga svima, od ljekara do holivudskih idola i normi društva.

"Temperatura" je priča o tridesetjednogodišnjem piscu Emetu Monsenu, teškom alkoholičaru sa srčanim problemima, koji je "prilično fotogeničan, vitak i mračno zgodan".

Kritičari su ovu priču opisali kao "svjesno filmsku", citirajući dijaloge: "A u ovom trenutku, kao što to kažu u filmskoj produkciji, kamera ulazi u kuću" i "Što se tiče te trenutne doskočice, nijedna sličnost sa stvarnim ličnostima nije namjerna - nema smisla uopšte pokušati to".

Guli je izjavio da vjeruje da je rukopis "Temperature" finalna verzija.

- Ovaj rukopis je veoma dobro napisan, kucana kopija je veoma čista i nikada dosad nije objavljena. U priči ima pomalo nestašne komedije, pomalo "vodhauskog" dijaloga, dašak romanse, pa čak i komadić tragedije. Jednostavno sam bio šokiran time koliko je u stvari smiješna i zanimljiva ova priča - rekao je Guli.

On smatra da priča do sada nije objavljena zato što je napisana u doba kada je romanopisac raskinuo saradnju sa svojim književnim agentom.

- Rukopis je datiran na 7. jul 1939, a Ficdžerald je poslao pismo svom agentu sedmicu kasnije u kome je tražio da ga Harold Ober ne predstavlja više, jer je Oberu dosadilo da vodi brigu o piščevoj rastrošnoj finansijskoj situaciji. To bi mogao biti jedan od razloga zašto ova priča nije objavljena - rekao je Guli.

U pismu iz 2. avgusta 1939. godine Ficdžerald je rekao Oberu da je nezadovoljan njegovim obavljanjem posla i poslao priču "direktno Vašington postu", koji je priču odbio.

- Bio sam i još sam poprilično šokiran tvojom naglom promjenom stava - rekao je Ficdžerald Oberu.

- Prije samo šest mjeseci rekao si mi da ne žurim sa vraćanjem tvog duga i da umjesto toga pokušam da uštedim nešto novca... Slanje priče direktno je možda loša politika, ali neko ko živi od novca od založenog "forda" ne razmišlja tako - stoji u Ficdžeraldovom pismu.

"Temperatura" je smještena u Los Anđeles. Ficdžerald se preselio u Holivud 1937. sa ugovorom sa kompanijom "MGM". Kada je ugovor raskinut 1938, radio je kao honorarni scenarista i pisao kratke priče za "Esljuire", a 1939. počeo je sa pisanjem nedovršenog romana "Ljubav posljednjeg tajkuna".

Umro je 21.12.1940. godine , a "Njujork tajms" je napisao u njegovoj čitulji: "Obećanje njegove briljantne karijere nikada nije ispunjeno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana