Za vikend "Pecka autdor festival"

Srna
Za vikend "Pecka autdor festival"

BANjALUKA - Posjetioce "Pecka autdor festivala", koji će biti održan u subotu i nedjelju, 6. i 7. jula, u selu Pecka kod Mrkonjić Grada, očekuje bogat sportski i zabavni program, po čemu je ova manifestacija i poznata, rekao je direktor Festivala Boro Marić.

Marić je istakao da ova manifestacija iz godine u godinu ima sadržajniji program, ali i sve veći broj posjetilaca, kojima nudi boravak u prirodi uz sportske, rekreativne, zabavno-edukativne i druge sadržaje za sve uzraste.

"Prošle godine je za dva dana Festival posjetilo više od 2.000 ljudi, tako da i ove godine ne očekujemo ništa manje. To nam je od velikog značaja, jer nam je cilj promocija sela Pecka, seoskog turizma i prirodnih potencijala koje ima ovaj kraj", rekao je Marić novinarima.

On je naveo da je za posjetioce i ove godine pripremljen bogat program, kao što je šareni market, gdje se mogu kupiti domaći proizvodi tog kraja, zatim pješačke i biciklističke ture obilaska vrela Sane, kanjoning Koranom.

"Imamo i program prilagođen djeci, kao što su edukativno-kreativne radionice, lutkarska predstava i druge zabavne aktivnosti", dodao je Marić.

On je istakao da je organizovan besplatan prevoz do sela Pecka i zahvalio gradu Banjaluka za podršku u organizaciji Festivala.

Viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Dragica Delić rekla je da ovaj fakultet na Festivalu ima edukativnu ulogu.

"Cilj nam je da na radionicama najmlađima približimo nek značajne teme, kao što su to ove godine obnovljivi izvori energije. Ovo je prilika i da naši studenti u praksi vide kako izgleda prenositi znanje, ali i kako u praksi izgleda koncept održivog ruralnog turizma", navela je Delićeva.

Predstavnik Planinarsko-alpinističkog kluba "Samit" Banjaluka Damjan Šodolović rekao je da su izvori Sane biser sela Pecka i tog kraja, te istakao da je Festival prilika da se taj biser predstavi ljubiteljima aktivnog boravka u prirodi.

"Pozivam građane da u što većem broju dođu da posjete izvore Sane, organizujemo šetnje uređenim i označenim stazama, šetnja je lagana i prilagođena svim uzrastima", naveo je Šodolović.

Osim izvora Sane, predviđen je obilazak i vidikovaca, kanjona, stijena i šume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana