Za otkup 39 likovih djela obezbijeđeno 100.000 KM

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić potpisala je danas ugovore sa direktorima i predstavnicima ustanova kulture u Srpskoj za otkup djela likovne umjetnosti, za šta je Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijedilo 100.000 KM.

Trivićeva je podsjetila da je, u skladu sa javnim konkursom i procjenom stručne komisije, za 12 ustanova kulture u Republici Srpskoj otkupljeno ukupno 39 djela od 34 autora.

Ona je pozdravila angažovanost svih podržanih ustanova da daju svoj doprinos otkupu djela afirmisanih i značajnih vizuelnih umjetnika iz Republike Srpske, ali i djela umjetnika mlađe i srednje generacije, čime je napravljen značajan korak naprijed u razvoju scene vizuelne umjetnosti u Republici Srpskoj i njenih stvaralaca.

"Riječ o prvom otkupu likovnih djela umjetnika iz Republike Srpske koje je sprovelo Ministarstvo u saradnji sa ustanova kulture iz lokalnih zajednica, a kojim smo potvrdili koliko cijenimo i kako vrednujemo rad likovnih umjetnika, koji su jedni od najvažnijih ambasadora kulture i umjetnosti Republike Srpske u svijetu", rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla značaj otkupa kako za umjetnike čija su djela otkupljena i njihovu afirmaciju, tako i za jačanja scene vizuelne umjetnosti u Republici Srpskoj i bogaćenje fundusa ustanova kulture na nivou lokalnih zajednica.

"Na ovaj način afirmišemo domaće umjetnike i njihova djela, povezujemo ih sa ustanovama kulture koje će i ubuduće na ovaj način bogatiti svoje funduse, te činiti djela i autore bližim domaćoj publici", rekla je ona.

Trivićeva je najavila i unapređenje otkupa likovnih djela tako što će sve ustanove kulture ubuduće imati priliku da nakon konkursa Ministarstva same raspišu konkurse u skladu sa njihovim otkupnim politikama i programskim aktivnostima.

Ona je najavila i rad na novoj strategiji razvoja kulture kojom će biti obuhvaćen i razvoj scene vizuelne umjetnosti u Republici Srpskoj, kako u smislu veće podrške savremenim umjetnicima tako i u smislu njihovog pozicioniranja na domaćoj i međunarodno sceni.

Direktor Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" iz Prijedora Gordana Vila, čiji je prijedlog za otkup likovnih djela Ministarstvo podržalo, izjavila je da je za njihovu ustanovu otkupljeno ukupno sedam djela u ukupnoj vrijednosti od 8.600 KM.

"Riječ je o izuzetnim umjetnicima sa područja Prijedora, a posebno nam je drago što će se među tim djelima naći i jedan original prerano preminulog Dalibora Popovića Mikše iz Prijedora. Njegovi originali su zaista rijetki, a jedan od njih zauvijek će imati naša biblioteka", rekla je Vila.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine u Foči Dušanka Stanković zahvalila je Ministarstvu prosvjete i kulture što je prepoznalo koliko je ovo važno za domaće slikare i potvrdila da je Ministarstvo otkupilo tri slike lokalnih autora.

"Domaći slikari su na neki način do sada bili malo zapostavljeni, a naša ideja je da stvorimo fundus slika naših lokalnih slikara koji bi bili dostupni u izložbenim prostorijama Muzeja Stara Hercegovina za sve posjetioce", rekla je Stankovićeva.

Ona smatra da je potrebno više raditi na afirmaciji njihovih aktivnosti i u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana